2024. május 13. - Szervác, Imola

MSZP: Orbán üres dumája

Az MSZP szerint "üres duma", hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kormányra kerülése esetén nem lép majd koalícióra a Jobbikkal, hiszen már most is az ország több mint egy tucatnyi helyén együttműködik a két párt.
2009. július 13. hétfő 16:25 - HírExtra
A kormánypárt szóvivője ezt annak kapcsán mondta, hogy Orbán Viktor a párt országos választmányának szombati tisztújító ülésén úgy fogalmazott, ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja.

Nyakó István szerint a Fidesz elnöke ugyanezt mondta Torgyán Józsefről, a Független Kisgazdapárt elnökéről is, aztán mégis politikai frigyre lépett vele.

"Ha Orbán Viktor nem csak vakításnak szánta a mondatait, bizonyítsa tettekkel: mondja fel a Fidesz és a Jobbik politikai együttműködését minden önkormányzatban" - hangsúlyozta a szóvivő.

Nyakó István azt kérdezte: mikor mondja fel a Fidesz ezeket a politikai koalíciókat?
"Vagy a Jobbik csak holnap lesz vállalhatatlan, ma még nem az? Vagy önkormányzatban többet szabad, mint kormányon?" - sorolta kérdéseit a szocialista politikus.

Emlékeztetett arra, hogy Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője jobbikos támogatással került be a székesfehérvári városvezetésbe, hasonlóan Demeter Ervinhez, az Orbán-kormány egykori titokminisztere, aki a Jobbik támogatásával került az egri városvezetésbe.

Nyakó István elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP is együttműködött a Jobbikkal többek között a XI. kerületben, a II. kerületben, az V. kerületben, Csepelen, Kispesten, Zuglóban, Debrecenben, Székesfehérváron, Vácot, Érden, Kapuváron, Szolnokon, Egerben.

Kitért arra, 2006-ban az önkormányzati választáson nyolcvan közös Fidesz-Jobbik jelölt indult. Megjegyezte, Tarlós Istvánt Fidesz mellett a Jobbik is támogatta a főpolgármesterségért zajló közdelemben.

A Fidesz és a Jobbik közötti önkormányzati együttműködés számszerűsítéséről az utóbbi időben már több vita is kialakult. A Republikon Intézet április 7-én közreadott elemzése szerint "a Jobbik (...) a KDNP-vel 136, a Fidesszel 79 (...) jelöltet támogatott közösen". Ezzel az adattal szállt vitába a Heti Válasz múlt csütörtökön megjelent száma, amelyben az állították: Republikon Intézet felmérésében közöltekkel ellentétben nem kétszáz, hanem csak két helyen alakult ki a Fidesz és a Jobbik között önkormányzati együttműködés.

A Republikon Intézet szerint a Jobbik a KDNP-vel együtt 136, a Fidesszel együtt pedig 79 jelöltet támogatott közösen, a hetilap szerint viszont az intézet nem tért ki arra, hogy a két halmaz jelentős mértékben fedi egymást, azaz ha nem duplán számolnak 77 jelöltet, máris csupán 138 marad a 215-ből.

A Fidesz-Jobbik együttműködés jelöltjei azonban csak öt helyet szereztek Budapest III. és XXII. kerületében, valamint Debrecenben, Egerben és Székesfehérváron. Ugyanakkor a hajdú-bihari és a hevesi megyeszékhelyen egyik "közös jelöltként" bejutott képviselő sem jobbikos, ahogy nem az a budafok-tétényi polgármester sem, így mindösszesen két jobbikos - Fejes István és Gál Péter Pál - jöhet szóba, akikkel az óbudai, illetve a székesfehérvári képviselő-testületben a Fidesz-KDNP-nek "fel kellene bontani a választási szövetséget" - írta a Heti Válasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását