2024. május 16. - Mózes, Botond

Lesz önálló palesztin állam?

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy bizonyos határidő lejárta után ismerjen el egy önálló palesztin államot akkor is, ha az izraeliek és a palesztinok nem tudnak addig megállapodni egymással.
2009. július 12. vasárnap 19:31 - HírExtra
Solana egy szombati londoni előadásában beszélt erről, miközben az izraeli-palesztin tárgyalások holtponton vannak. A palesztinok azt mondják, nem hajlandók felújítani a béketárgyalásokat, ha Izrael nem állítja le telepbővítő tevékenységét Ciszjordániában. Solana szerint közvetítőknek kellene időrendet kidolgozniuk a békemegállapodásra.

"Egy előre kitűzött határidő után az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban nyilvánítsa ki a kétállami megoldás elfogadását - mondta az EU-vezető, hozzátéve, hogy annak magában kell foglalnia a határok kijelölését, a menekültek ügyét, a Jeruzsálem városa fölötti ellenőrzés kérdését és a biztonsági intézkedéseket.

A határozatnak "el kell fogadnia a palesztin államot az ENSZ teljes jogú tagjaként, és időrendet kell kitűznie a végrehajtásra. Rendelkeznie kell más, még fennálló területi viták megoldásáról, és le kell zárnia a követeléseket" - folytatta Solana. Szorgalmazta, hogy Izrael térjen vissza az Egyiptommal, Szíriával és Jordániával vívott 1967-es háború előtti határok mögé, amelyben elfoglalta a Jordán nyugati partját.

"Ha a felek nem képesek tartani magukat ahhoz (az időrendhez), akkor a nemzetközi közösség által támogatott megoldást kell az asztalra tenni" - mondta. Az EU mellett az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország alkotja az izraeli-palesztin ügyben közvetítő "kvartettet", amely az "útiterv" néven ismert béketervezetet kidolgozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását