2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bencze szerint hibáztak a Gárdával kapcsolatban

Félreértésre adhatott okot, ezért visszavonta azt Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatójának a Magyar Gárdával kapcsolatban kiadott intézkedését Bencze József országos rendőrfőkapitány.
2009. július 10. péntek 14:23 - HírExtra
A főkapitány elmondta: a bűnügyi főigazgató, Házi István az ő távollétében adta ki ezt az intézkedést.

Mint mondta, ebben a múlt csütörtöki - a Magyar Gárda Egyesületet jogerősen feloszlató - bírósági ítéletet követően kiadott intézkedésben részben a bírósági ítéletről szóló tájékoztatás, részben "segítő jellegű értelmezés" volt arról, hogy "a rendőrség mit tehet, mit nem tehet, milyen jogalapja van különböző intézkedésekre".

"Ezt az intézkedést valóban visszavontam" - mondta, döntését pedig azzal indokolta, hogy az félreértelmezhető volt, mivel "polgári bírósági véleményeket hozott be a rendszerbe".

Az MTI kérdésére, hogy pontosan mi volt az, ami félreértésre adhatott okot, mindössze annyit mondott: a gárda felszámolásával kapcsolatos bírói ítéleteket rögzítették a tájékoztatóban, de "olyan összefüggésben, ami félreértésre adhatott okot".

A főkapitány hangsúlyozta: Magyarország jogállam, ahol be kell tartani a jogszabályokat és a jogerős bírói ítéleteket, azokat végre kell hajtani, tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani.

Közölte: ha a formaruha viselése más tényállási elemekkel együtt alkalmas arra, hogy másokat megbotránkoztasson, riadalmat keltsen, akkor ezt mérlegelnie kell az intézkedő rendőrnek. Mint mondta, egyenként, elkövetőnként, a rendezvény helyszíneként mérlegelve kell dönteni arról, hogy mi a jogalapja az intézkedésnek.

A főkapitány közölte: a szombati rendezvények biztosítása során is ezt az elvet alkalmazzák.

A rendőrség határozottan fog fellépni minden egyes jogsértés és törvénysértés esetén, és maximálisan garantálja a békés gyülekezéshez való jogot - mondta.

Csütörtökön a Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben tudatta: információjuk szerint Bencze József "visszavonta azt a rendőrségi belső iránymutatást, amelyre hivatkozva az elmúlt napokban a formaruhát viselő gárdistákat garázdaság vétségével állították elő".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását