2024. április 28. - Valéria

A Mol kész lemondani az orosz kitermelésről

A Mol magyar olajtársaság Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Surgutneftegazzal.
2009. július 8. szerda 13:29 - HírExtra
Az orosz lap idézte Hernádi Zsolt azon kijelentését, amely szerint "jóllehet ez a projekt fontos a vállalat számára, annyira mégsem értékes, hogy rákényszerítse a Molt a stratégiai befektetőkhöz fűződő viszonyának, és a függetlenség megőrzését célzó irányvonalának a felülvizsgálatára".

A Vremja Novosztyej orosz szakértők véleményét idézve megjegyezte: a magyar olajszakemberek függetlenségére senki sem pályázik, az orosz vállalatnak Mol-részesedésére kizárólag a Nabucco gázvezeték dokumentációjához történő hozzáférés érdekében van szükség. A Nabucco Oroszország megkerülésével, a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Európába.

Az orosz lap szerint a szakértők meg vannak győződve arról, hogy ha a magyarok fenntartják kérlelhetelen álláspontjukat, az orosz fél számára csak két lehetőség kínálkozik a konfliktus rendezésére: a vita bírósági úton történő elintézése, vagy az, hogy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

Az újság által megkérdezett szakértők szerint a Surgutnak - amely eddig nem élhetett részvényesi jogaival - minden esélye megvan arra, hogy a bíróságon eredményesen támadja meg az alapszabályát nemrégiben módosító Mol részvényesi közgyűlési döntését. Az egyik szakértő úgy vélte, ha Budapesten semmit sem sikerül elérni, a stockholmi döntőbírósághoz kell fordulni, és ha nem sikerül igazságot szolgáltatni a Surgutnak, más eszközökkel is lehet küzdeni: az orosz ökológusoknak például kifogásaik támadhatnak a Mol oroszországi kitermelőegységeivel kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását