2024. április 30. - Katalin, Kitti

Délután már szabad a rakpart

Egyhetes lezárás után szombat délutántól ismét járható lesz a budai és a pesti alsó rakpart, miután a Duna vízszintje 650 centiméter alá süllyedt. Az árhullámok levonulását követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. várhatóan szombat délutánra befejezi mindkét útpálya megtisztítását - közölte Horti Zsófia, a társaság szóvivője az MTI-vel.
2009. július 4. szombat 10:58 - HírExtra
Elsőként, a déli órákban, a budai alsó rakpartot adják át a forgalomnak, míg a pesti oldalon valamikor a délutáni, kora esti órákban nyitják meg az utat, mert a pesti alsó rakpart legalacsonyabban fekvő szakaszán, a Lánchíd alatt még szivattyúzzák a vizet.

A rakpartok megtisztítását a hordalékoktól már az éjszaka megkezdték, jelenleg a cég 117 munkatársa 24 takarító- és locsolókocsival tisztítja a burkolatot.

A szóvivő elmondta, hogy az idén már csak ott fertőtlenítenek klórmésszel, ahol állati tetemet találnak, míg máshol 80 Celsius-fokos termálvízzel mossák le az utat, így próbálnak vigyázni a Duna élővilágára.

A rakpartokat múlt szombaton zárták le a forgalom elől, azóta két árhullám is levonult a Dunán.

Az útszakaszok megnyitását követően hétfőtől várhatóan jelentősen csökken a belvárosi utak zsúfoltsága; az elmúlt héten a Budapesten autózóknak szinte naponta dugókban kellett araszolniuk.

A főpolgármesteri hivatal szombaton délelőtt közleményt adott ki, amelyben részletesen megírták, melyik rakpartszakaszon mikortól lehet közlekedni.

A közlés szerint 9 órakor már megnyitották a budai alsó rakpart Bertalan Lajos utca és Halász utca közötti szakaszát. Az ettől délre, a Lágymányosi hídig tartó szakaszt várhatóan délben adják át a forgalomnak.

Kitértek arra is, hogy a Halász utcától északi irányban, a Mozaik utca felé nem az árhullám miatt marad zárva a rakpart, hanem azért, mert ott még tart a korábban megkezdett gázvezeték-építés, valamint a budai főgyűjtőcsatorna építése.

A hivatal közölte azt is, hogy a Fővám térnél ideiglenes forgalomterelés lép életbe, ezért az alsó rakpart helyett a felső rakpartra terelik a forgalmat. Mint írták, ez a terelés csupán néhány napig, várhatóan a jövő hét közepéig-végéig marad érvényben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását