2024. április 29. - Péter

Piacélénkítésre vár az építőipar

A szocialista kormánynak is meg kell értenie végre, hogy a hazai építőipar belső piacélénkítésre vár - hangsúlyozta Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, a keddi kormányszóvivői tájékoztatóra reagáló közleményében.
2009. június 23. kedd 15:11 - HírExtra
Mint írta, a brutális megszorító intézkedések napról-napra rontanak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontossággal bíró építőipar helyzetén.

Véleménye szerint az építésügy helyzetén csupán adminisztratív döntésekkel már nem lehet érdemben javítani.

A belső piac élénküléséhez világos lakáspolitikára, a lakásépítési és lakásvásárlási támogatások rendszerének visszaállítására, az épületkorszerűsítés forgalmi adójának kedvezményes adókulcsba való besorolására, az épületkorszerűsítési alapok egységesítésére, a széndioxidkvóta értékesítéséből származó költségvetési bevételek energiahatékonysági beruházásokra történő felhasználására van szükség - írta Bencsik János.

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy a közbeszerzéssel indított építési beruházásoknál kötelezően fedezetkezelőt kell alkalmazni október 1-jétől, aki a műszaki ellenőr igazolása alapján fizeti ki a projekten dolgozó vállalkozókat.

A német és osztrák mintára biztos kéznek nevezett fedezetkezelő a második építési gyorsító csomagban szerepel, amelyet hétfőn fogadott el 360 igen és 1 nem szavazattal - ötpárti egyetértéssel - a parlament. A részletszabályokat - például hogy ki lehet fedezetkezelő - kormányrendelet tartalmazza majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását