2024. április 28. - Valéria

Maradnak a magyar katonák Afganisztánban?

Egy hónapon belül dönt a kormány az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátumának meghosszabbításáról - mondta a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hétfőn az MTI-nek.
2009. június 15. hétfő 15:47 - HírExtra
Dankó István arról is beszélt: megkezdődött a gondolkodás arról, hogy újabb magyar kiképzők induljanak 2010-2011-ben a közép-ázsiai országba.

"A kormánydöntés egy hónapon belül várható. (...) Azt, hogy milyen irányú lesz a módosítás - határozott vagy határozatlan idejű -, ezt is a kormány fogja eldönteni" - mondta Dankó István a parlament külügyi bizottságának ülése után. A főosztályvezető-helyettes szerint a határozatlan idejű mandátumhosszabbítás praktikusabb lehet, mert a kiküldetés évente való meghosszabbítása felesleges kormányzati munkát okozhat.

A honvédelmi tárca illetékes kiemelte: a magyar honvédség teljes mértékben felkészült a tartományi újjáépítő csoport munkájának folytatására. A magyar PRT a tervek szerint továbbra is az északi Baglán tartományban működik majd - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy a mandátumhosszabbítással párhuzamosan változik-e a PRT létszáma, Dankó István azt mondta: nem gondolkodnak a létszám emelésén.

A főosztályvezető-helyettes az MTI kérdésére arról is beszélt: 2010 második felében dönthet a kormány arról, hogy indulhatnak-e újabb magyar kiképző és tanácsadó katonák Afganisztánba. A magyarok ez évtől vesznek részt egy úgynevezett Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) munkájában, amelynek eredeti mandátuma augusztus végéig szól.

"Most egy olyan OMLT-ben veszünk részt, ahol vezető nemzeti feladatokat látunk el, de együtt vagyunk az amerikaiakkal. Voltak tervek, hogy egy másik OMLT-be is küldünk embereket, nem feltétlenül mi üzemeltetjük az egészet, de ez még a tárgyalási szakaszban van" - mondta Dankó István.

A főosztályvezető-helyettes azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy meghallgatta őt a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága. A testület hétfői ülésén megvitatta és egyhangúlag támogatta az afganisztáni magyar katonai jelenlétről szóló beszámolót és az ehhez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A PRT munkájában jelenleg 234 katona vesz részt.

A Magyar Honvédség afganisztáni tevékenysége 2009-től bővült a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban való részvétellel. A magyarok az afgán nemzeti hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Emellett a kormány döntése értelmében Magyarország egy úgynevezett különleges műveleti csoportot is küldött Afganisztánba. A 16 magyar katona mandátuma jövő év elejéig szól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását