2024. április 28. - Valéria

Vádemelés a kincsvadász ellen

Különösen nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt javasol vádemelést a rendőrség a solymári "kincsvadász" és négy társa ellen - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda kedden az MTI-vel.
2009. június 9. kedd 12:08 - HírExtra
A rendőrség még tavaly június végén számolt be arról, hogy több mint 50 millió forint értékű, az V. századból származó, aranyból és ékkövekből készült ékszerkollekciót foglalt le egy solymári férfinál és bűntársainál. A 40 éves férfi 5-6 éve foglalkozott régészeti lelőhelyek felkutatásával és kifosztásával, módszeresen járta Magyarország különböző régészeti lelőhelyeit és munkájához fémkereső műszereket is használt.

Az ékszerkollekciót a Bakonyban találta és közvetítőn keresztül adta el. A leleteket "befektetési céllal" vásárolta meg egy férfi, holott tudta, hogy azok illegális ásatásból származnak, ezért ő is gyanúsítottja az ügynek. A kincset egyébként külföldre akarták csempészni, de a rendőrségnek ezt sikerült megakadályoznia. A férfival és négy társával szemben jelentős értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt folyik az eljárás.

A júniusban lefoglalt ékszerkollekció azonban nem volt teljes: a rendőrök az egyik elkövető lakásán fényképeket találtak a teljes kollekcióról, és azokon szerepelt egy arany nyakék is, de azt nem tudták lefoglalni, az egyik gyanúsított ugyanis a kollekció egyik legértékesebb darabját a Dunába dobta. A nyakéket a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának búvárai október 14-én találták meg a Dunában, így teljessé vált az ékszerkollekció.

Rezi-Kató Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese még tavaly, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szakértőik szerint a leletek az V. század közepéről, Attila korából származnak. Feltehetően egy alán nemzetiségű fejedelemi sírból kerültek elő a rendkívül értékes, egyedi ékszerek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden közölte: befejezte az eljárást és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását