2024. május 16. - Mózes, Botond

E-könyvekkel támad a Google

A Google amerikai internetes cég bővíti szolgáltatásai körét, megcélozta az e-könyvek piacát, kihívást intézve az on-line könyvforgalmazás óriása, az Amazon ellen.
2009. június 3. szerda 06:40 - HírExtra
A kaliforniai, Mountain View-i központú Google év végéig tervezi megnyitni digitális könyváruházát, ahol több millió, nyomtatásban már nem kapható kötetet is forgalmazni fog.

A keresőprogramjával nevet szerzett Google túl fogja szárnyalni az Amazont abban a tekintetben, hogy a könyveket minden webes hozzáféréssel rendelkező eszközről el lehet majd érni, legyen szó számítógépről, mobiltelefonról vagy e-olvasóról. Az Amazonon keresztül letölthető e-könyvek ezzel szemben csak a cég által kifejlesztett Kindle olvasóprogrammal, az Apple-nek az azt futtató iPhone és iPod Touch készülékével olvashatók.

További lényeges különbség, hogy míg az Amazon olvasói letölthetik és eszközükön tárolhatják a könyveket, addig a Google csak on-line hozzáférést biztosít majd az olvasmányokhoz, amelyek csak átmenetileg lesznek tárolhatók, hogy a böngészőkben off-line üzemmódban is lehessen azokat olvasni - közölte hétfőn Gabriel Stricker, a Google szóvivője.

S bár a könyvekért fizető olvasók folyamatosan hozzáférhetnek majd a Google Book Search-ön keresztül a kötetekhez, a szolgáltatás újdonsága miatt arról még nincs piaci visszajelzés, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e költeni olyan kiadványokra, amelyeket nem tölthetnek le számítógépükre vagy telefonjukra.

Szakértők szerint a Google hatalmas előnye azonban a világelső internetes keresőszolgáltatásban rejlik: felhasználók milliói vehetnek meg azonnal könyveket, ha a címekre rákeresnek.

A Google azt mondta, hogy a kiadók állapíthatják meg az árakat, bár bizonyos könyvek esetében, saját költségére, engedményeket tehet. Az Amazon átlagosan 9,99 dollárt számláz egy e-könyvért, ami csaknem egyharmada a keményfedeles könyvek 26 dolláros átlagárának.

A Google új szolgáltatásához kapcsolódik egy jogvita: több kiadó panasszal élt, hogy az internetes vállalat számos esetben megsértette a szerzői jogokat a Book Search projekttel, amelynek keretében több mint 7 millió könyvet digitalizálnak. A cég tavaly megegyezésre jutott a szerzőkkel és a kiadókkal, de a megállapodás trösztellenes felülvizsgálatra az igazságügy-minisztériumhoz került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását