2024. március 29. - Auguszta

Főszerepben a klasszikus rock

A klasszikus rocktól a rapig és a hiphopig gazdag zenei programmal várják a dél-angliai Glastonburyben az immár 40. fesztivál vendégeit.
2009. június 2. kedd 06:46 - HírExtra
A múlt évi fesztiválon bírálták a szervezőket, akik eltértek a népszerű rendezvény
rockos gyökereitől és a nagy népszerűségnek örvendő Jay-Z amerikai hiphop előadót állították a koncertsorozat középpontjába, nyilvánvalóan a tömegek becsalogatására törekedve. Az idén olyan klasszikus rockelőadók lépnek fel a nagyszínpadon, a Pyramide Stage-en, mint Neil Young, Bruce Springsteen, a Crosby, Stills and Nash, Tom Jones, Nick Cave, a Status Quo vagy a Madness együttes. A fiatalok aktuális kedvencei közül a nagyszínpadon léphet fel többek között a brit Dizzee Rascal és Lilly Allen, az ausztráliai Gabrielle Climi.

A fiatalabbaknak szánt produkciókat – köztük a Black Eyed Peas együttest, Q-Tipet, Roots Manuviát – kisebb színpadokra „száműzték” idén nyárra, s nem jutott hely a nagyszínpadon a brit punk- és indiezenész és költő, Peter Doherty számára sem, aki nemcsak színpadi produkciójával, hanem életmódjával is az újságok címlapjára került. "Másodosztályúnak” minősítették a Magyarországon járt Prodigy vagy a Franz Ferdinand együttest is.

Bár hivatalosan ötnapos lesz Nagy-Britannia legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a Pyramide csak az utolsó három napon, péntektől vasárnapig fogadja a sztárokat. A kisebb színpadok közül a dzsessz- és világzenei pódiumon mutathatja be programját a szenegáli Baaba Maal, a kameruni Manu Dibango, a sokhangszeres brit Jamie Cullum, a svájci Erik Truffaz vagy a zajosabb színpadokról kiszorult Black Eyed Peas. Az akusztikus színpadon találkozhat az idősebb korosztály a popban és dzsesszben is nagyágyú Georgie Fame-mel, Roger McGuinnel, a Byrds együttes egykori tagjával, Sharon Corr-ral, a Corrs ír lánycsapat dobosával, a szenzációs London Community Gospel kórussal, vagy a Fairport Convention együttessel.

A múlt évben Amy Winehouse volt a fesztivál abszolút sztárja, az ő neve nem szerepel az idei fellépők között, mint ahogy az Oasis együttesé és Jay-Z rapperé sem.

A fesztivált Michael Eavis indította el 1970-ben saját birtokán, a Worthy-farmon, most leánya, Emily a főszervező. Azóta is június utolsó hétvégéjén rendezik a rangos eseményt. Akkor 1 fontért lehetett bejutni a fesztiválra, s a közönség ingyen kapott tejet. Az idei belépőjegyért 175 fontot kell leszurkolnia a látogatóknak. A borsos ár ellenére már most telt házat hirdettek Glastonburyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását