2024. április 20. - Tivadar

A környezetszennyezés gyilkolja a májat

A környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőtt lakosság körében - derül ki a louisville-i egyetem egy új kutatásából.
2009. június 2. kedd 19:12 - HírExtra
A mostani kutatómunka a kutatócsapat korábbi munkáján alapszik, amelyben a vegyszereknek súlyos mértékben kitett vegyipari dolgozóknál állapítottak meg májbetegségeket.

"Kutatásunk kimutatta, hogy az amerikaiak több mint egyharmada szenved a máj valamely megbetegedésében, még akkor is, ha kizárjuk a hagyományos rizikófaktorokkal -alkoholizmussal, elhízottsággal vagy vírusos májgyulladással - érintetteket" - mondta Matthew Cave, a louisville-i egyetem professzora, aki kijelentette, hogy kutatásaik szerint "az esetek némelyike összefügghet a környezetszennyezéssel".

Az amerikai egyetem kutatói a 2003-2004-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adatainak felhasználásával vizsgálták 111 gyakori szennyezőanyag - például ólom, higany, PCB-k és rovarirtók - alacsony koncentrációjával történő érintkezés összefüggését a mással nem magyarázható májbetegségekkel. Az egyes szennyezőanyagokat a 4500 kutatási alany több mint hatvan százalékában ki lehetett mutatni - írja a ScienceDaily internetes portál (www.sciencedaily.com).

Cave hozzátette, hogy az elemzés során csak a máj ALT nevű enzimjét használták a betegség kimutatásához, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. Azt azonban hozzátette, hogy korábbi állatkísérletek utalnak arra, hogy e vegyi anyagok közül számos okozhat betegséget a májban.

Cave és kollégái tervezik, hogy a rizikófaktorokkal - elhízottság, vírusos májgyulladás és alkoholizmus - terhelt, a felmérésben résztvevő felnőttek és gyerekek esetében is megvizsgálják a környezeti szennyezőanyagok hatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását