2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Chelsea kupát nyert

A Chelsea, Guus Hiddink tulajdonképpeni búcsúmérkőzésén, 2-1-re megnyerte az FA-kupa döntőjét az Everton ellen. Utána kezdődhetett az ünneplés.
2009. június 1. hétfő 07:07 - HírExtra
Jobban nem is indulhatott volna a liverpooli Kékek számára a döntő. Louis Saha már a 26. másodpercben bevette Pazar lövésével Petr Cech kapuját. David Moyes, az Everton menedzsere sokáig gondolkodott a nagy mérkőzés előtt, hogy beállítsa-e a kezdő csapatába a rendkívül tehetséges, de nagyon sérülékeny, s ezúttal sem százszázalékos állapotban lévő francia csatárt. Még el sem ült a kezdőrúgást követő moraj, amikor már áldhatta, hogy a megérzésére hallgatott.

A statisztikákra fogékony Angliában egyébként az utóbbi években sokszor vitatémát jelentett, mikor is született az FA-kupa-döntők leggyorsabb gólja. Különösen a Chelsea olasz válogatott játékosának, Roberto Di Matteónak a Middlesbrough ellen az 1997-es fináléban lőtt villámgólja óta. Akkoriban előkotorták, hogy 1895-ben Bob Chatt, az Aston Villa csatára "körülbelül" 30 másodperc után lőtte a West Bromwich elleni döntő egyetlen gólját, s persze rögtön akadtak, akik vitatták, hogy akkoriban ezt bárki is pontosan lemérte. Nyilván azok lehettek e párton, akik szerették Di Matteo a 42. másodpercben lőtt gólját rekordnak tudni. Most ellenben lezárulhat minden vita: Saha új csúcsa 26 másodperc.

Arról ellenben még csak nem is érdemes megnyitni egy másik vitát, hogy a Chelsea megérdemelten nyerte-e meg a 128. FA-kupa-döntőt. Akadtak ugyan annak szószólói, hogy az Everton túl korán lőtte a gólt (már ez is baj?), ha később szerezte volna meg a vezetést, jobban megnehezíti esélyesebb vetélytársa dolgát. Magam nem hiszek ebben. Guus Hiddink csapata mindenképpen megnyerte volna a mérkőzést. Egyszerűen azért, mert klasszisokkal jobb volt ellenfelénél. Szó szerint. Például Didier Drogbával, Frank Lamparddal és Florent Maloudával. Ők voltak a mezőny legjobbjai, előbbi kettő gólt is szerzett, illetve hát utóbbi is, csak a bíró nem adta meg.

Malouda egyébként remek tavaszt zárt, jó pár hasonlóan sokkal jobban játszott, mint ősszel. A jövője egyelőre nem tiszta (hiszen a hírek szerint immár tényként kezelhető, hogy a balhátvédet és bal oldali középpályást is játszani tudó orosz klasszis, Jurij Zsirkov érkezik a Stamford Bridge-re), ellenben végre megmutatta, nem volt elhibázott döntés a szerződtetése. S ezt nagyrészt Hiddinknek köszönheti.
A breton kiscsapatban gyökereztetett összjáték hozta az első Chelsea-gólt, Frank Lampard pazar rúgótechnikája a másodikat.

"Lamps" ezzel a mostani szezonban is eljutott a huszadik góljáig, sorozatban immár négy éve teszi ezt meg, ezzel magasan a Premier League történetének legeredményesebb középpályása. Gólja után előbb az ég felé emelte kezeit, alig több mint egy esztendeje elhunyt édesanyjára, Patre emlékezve, majd kirohant a szögletzászlóhoz, egy apró táncra. Az angol futball öreg rókái azonnal kapcsoltak, Frank pedig a kérdésre a meccs után meg is erősítette: a mozdulatok idősebb Frank Lampardnak szóltak, aki 1980-ban hasonló tánccal ünnepelte a Wembleyben, az FA-kupa elődöntőjében (különös véletlen folytán ugyancsak az Evertonnak lőtt) döntő gólját.

Írom, táncolt mindenki a Chelsea öltözőjében, s ezt tessék szó szerint érteni. Mert, hogy a játékoskorában az Egyesült Államokban is szerepelt, s az ottani major sportágak díjátadóiról példát vevő Guus Hiddink egy hatalmas szivarral a szájában még Roman Abramovicsot is felkérte. Az utolsó tangó, ugyebár Párizsban zajlott, a The Band hajdanán az utolsó valcerről zenélt - nem is tudom hirtelen, akkor ez milyen "dance" lehetett. De hogy látványos, annyi szent.

Hiddink bölcs ember, viccessé tette a búcsút. Pedig a játékosai meghatottan búcsúzkodtak tőle, szemernyi kétséget sem hagyja afelől, örömmel vették volna, ha a holland mester marad. John Terry azt mondta, hogy lassan kihűl a gyomra, annyiszor kérte Hiddinket a maradásra, hiába. A holland, aki az 1988-as, a PSV-vel elért triplázásával, a két világbajnoki elődöntőjével azonos értékű sikernek nevezte az FA-kupa megnyerését, díszmenetben masírozik majd ki a Stamford Bridge-ről. Huszonkét meccsen irányította a csapatot, s csak egyszer kapott ki. Ilyen mérlege, még soha, egyetlen Chelsea-edzőnek sem volt.

128. FA-kupa-döntő
Chelsea FC-Everton FC 2-1 (1-1)
(Drogba 21., Lampard 72., ill. Saha 1.)
Forrás: InfoRadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását