2024. június 17. - Laura, Alida

Surányi: csalódás volt az első öt év

Surján László szerint a magyaroknak csalódást okozott az Európai Uniós (EU) tagság első öt éve, ám ezért nem az unió, hanem a magyar kormány a felelős, hiszen elvesztegette ezt az időszakot.
2009. május 30. szombat 08:30 - HírExtra
A keresztény emberek azért csalódtak, mert az unióban nagyon erős nem keresztény "nyomulás" van, de csalódtunk azért is, mert azt reméltük, trianoni sebeinkre gyógyírt találunk az EU közösségében - fogalmazott a Fidesz-KDNP EP-listájának ötödik helyét elfoglaló Surján László.

Csalódásnak nevezte a politikus azt is, hogy az unió tűrte a magyar kormány "hazugságait, trükkjeit, átrázásait". Hozzátette: azért is csalódtunk, mert az hittük, hogy működik a szolidaritás a gazdag és szegény országok között, és a gazdagabbak a szegényebbek mellé állnak. Kijelentette: a csalódás jogos.

Surján László a kereszténység miatti csalódás kapcsán azt mondta: e szempontból az uniós hivatalok emberei semmivel sem kevésbé vagy jobban keresztények, mint az európai emberek általában. Minél több keresztény ember vesz részt az EP-választáson, annál jobban késztetik arra képviselőjüket, hogy a választói akarathoz igazodjon - közölte.

Közölte: rossz Magyarország és a szomszéd államok viszonya, mert megvan az EU által nyújtott szabad mozgás lehetősége. "Hát persze, hogy (Slota) felháborodik, hogy a magyar köztársasági elnök úgy jár Szlovákiába mintha haza menne. Igen, hazamegy, mert Európa is a hazánk" - fogalmazott. Úgy vélte, ez az EU adta lehetőség feszültséget okoz, ám ez el fog múlni, hiszen jó irányba indultunk el.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU miért tűrte, hogy "gyurcsánykodjunk", a KDNP politikusa azt mondta: Brüsszel nem felső hatóság, mint korábban Moszkva volt. Ha bármilyen problémánk van a magyar miniszterelnökkel, akkor azt itthon kell rendeznünk - közölte.
Surján László kijelentette: Magyarország anyagilag bár nem sokat, de nyert az EU-tagsággal. Igaz, a támogatásokat lassan adják a szocialisták, és rosszul használtuk fel ezeket - tette hozzá.

Közölte: a legfrissebb adatok szerint a 2007-re járó mintegy 2000 millió euróból 900 millió euró jött be az országba idén áprilisig, a 2008-ra és 2009-re járó pénzből pedig nem jött be egy fillér sem.

Surján László szerint a bent hagyott pénzek összege nagyobb, mint amit a Bajnai csomag most elvesz az emberektől.

Az MSZP helyzetéről úgy vélekedett: ha beleegyeztek volna, hogy 2008-ban legyen előre hozott választás, akkor 30-40 százalékot tudtak volna szerezni a szocialisták. "Bíztak a mágusban" - fogalmazott, majd hozzátette: azóta egyre lejjebb csúsznak, s minél később lesz az országgyűlési választás, annál rosszabb lesz a szocialisták helyzete.

Úgy vélte, ha a Jobbik be is kerül az EP-be, akkor is elvesztegetett szavazatok lesznek a rá adott szavazatok. Megjegyezte: "a Jobbik nyíltan oroszbarát", programjában ugyanis leírja, hogy Oroszország nem ideológiai kérdés, és hogy a Déli Áramlatot támogatják. "Innentől fogva (..) nincs közös platformunk" - fogalmazott Surján László.

A rendezvényen bemutatkozott Hölvényi György, a Fidesz-KDNP lista tizenhatodik helyén álló jelölt, valamint Fridvalszky Gáspár, aki a lista tizenkilencedik helyén áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását