2024. május 24. - Eszter, Eliza

Szörnyű robbanás egy szent helyen

Egy robbanás miatt harminc ember életét vesztette, mintegy hatvan pedig megsebesült egy mecsetben Irán délkeleti részén, Záhedán tartományi fővárosban csütörtökön - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.
2009. május 28. csütörtök 23:25 - HírExtra
A FARSZ félhivatalos hírügynökség azt közölte, hogy a robbanást merénylet okozta, s ezt később a tartomány kormányzója megerősítette. Röviddel a detonáció után a biztonsági erők egy második pokolgépet találtak a síita mecset közelében, és hatástalanították. A veszteségadat még nem végleges. Az első síita imám, Ali ünnepnapján elkövetett merényletért senki sem vállalta a felelősséget.

A Teherántól mintegy 1600 kilométerre lévő Zahedán Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelye. Lakosai között jelentős beludzs kisebbség van, amely Irán többségétől eltérően az iszlám szunnita ágát követi. A tartomány az ország Pakisztánnal határos részén van, ahol gyakoriak a fegyveres összecsapások az iráni rendőrség és kábítószercsempészek vagy szélsőségesek között. A városban 2007-ben egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó csoport egy merényletben megölte az iráni forradalmi gárda 11 - más jelentés szerint 18 - tagját. A csoport arra hivatkozott, hogy a szunniták jogait védi.

Iránban jelenleg elnökválasztási kampány folyik. A szavazás június 12-én lesz. Az iráni, a pakisztáni és az afganisztáni elnök a múlt vasárnap tartott először hármas csúcstalálkozót, amelyet egyebek között a terrorizmus és a drogcsempészés elleni küzdelemnek szenteltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását