2024. május 21. - Konstantin

Egyenruhát kapnak a magyar női EP-képviselők

Az Európai Parlamentben a magyar női képviselők lehetnek a legcsinosabbak, ugyanis az egyik legelismertebb magyar divattervező ruháiban vonulhatnának Brüsszelbe.
2009. május 28. csütörtök 17:31 - HírExtra
Czifra Boglárka tanácsadó az MTI-nek az ötlet előzményeként elmondta: lejár az Európai Parlament ötéves mandátuma, új képviselőket delegálhatnak a magyarok is a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe.

Tóth Bori iparművész, ruhatervező javaslatára a magyar női politikusok - az olimpikonokhoz hasonlóan - uniformisban vonulnának be az Európai Parlamentbe, így a kontinensen elsőként a magyarok viselhetnének egyenruhát Brüsszelben - fejtette ki.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak 2009-ben 22 parlamenti helye van a világ első olyan nemzetközi parlamenti testületében, amelynek tagjait közvetlenül választják. Ami a nemek közötti megoszlást illeti, az Európai Parlamentben jóval, csaknem tíz százalékkal magasabb a női képviselők aránya, mint a nemzeti parlamentekben - tette hozzá.

Hozzátette, az esélyegyenlőségért harcoló nemzetközi szervezetek szerint a nők politikai szerepvállalása világviszonylatban még mindig meglehetősen alacsonynak számít. A magyar EP-képviselők egyharmada nő, és arányait tekintve magas azoknak a hazai női politikusoknak a száma, akik idén a huszonkét hely valamelyikére szeretnének ülni.

Tóth Bori iparművész, divattervező szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan reprezentálják az országot azok a politikusok, akik a nemzetet képviselik. A tervező szerint nemcsak elegáns gesztusértékkel, de pozitív üzenettel is bírna, ha egy modern, a divat és a diplomácia szabályrendszerének is megfelelő uniformizált viseletben érkeznének Brüsszelbe az újonnan választott politikusok.

"Európában is él az a közvélekedés, hogy a magyar nők csinosak, hát miért ne játszanánk rá erre - részletezte álláspontját Tóth Bori, hozzátéve, hogy "legyenek a mi képviselőink abban is különlegesek, hogy a világon először egy adott nemzethez tartozó politikusok, az összetartozás kifejezése érdekében egyenviseletben kezdik meg parlamenti munkájukat".

Egy nőies és nagyon elegáns egyenruha számtalan dolgot reprezentál: az összetartozás szimbóluma lehetne, ha a különböző pártok képviselői, színektől függetlenül, az egységet, az összefogást és a közös célokat testesítenék meg. "Olyan viseletet képzelek el, amely egységes identitáskészletet sugall, akár a nemzeti karakterisztikának megfelelő elemekkel. A kosztümök tervezése előtt sok információt gyűjtöttünk be a női képviselő-jelöltekről, ugyanis egy jó ruha elsősorban a viselőjét fejezi ki, azt szeretném, ha örömmel viselnék majd azokat" - mondta a ruhatervező.

A napokban kerül a listát állító pártok kampánystábjaihoz, valamint női képviselő-jelöltjeihez Tóth Bori javaslata, ezután megkezdődhet a valódi alkotói munka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását