2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Orbán és Tőkés összefogtak

A romániai intézmények magyar nemzetiségű tisztségviselőinek tömeges elbocsátása ellen emelte fel szavát csütörtökön Kolozsváron tartott közös sajtóértekezletén Orbán Viktor és Tőkés László.
2009. május 21. csütörtök 21:46 - HírExtra
A Fidesz elnöke az elmúlt két napon több helyszínre is elkísérte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét európai parlamenti választási kampányára, így Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Illyefalván, Kolozsváron és Szatmárnémetiben vettek részt rendezvényeken. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kettős minőségben vesz részt ebben a kampányban: mint a legerősebb magyar párt elnöke és mint az Európai Néppárt alelnöke. Az Európai Unión belül nincsenek többé külügyek és belügyek, minden európai ügy - állapította meg.

Elismeréssel beszélt arról, hogy sikerült megalkotni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az EMNT közös jelöltjeinek választási listáját, amelyet maga Tőkés László vezet. Mindketten emlékeztettek arra, hogy az előző európai parlamenti választáson még külön indult az RMDSZ és - független jelöltként - Tőkés László.

Orbán Viktor mostani erdélyi útja alkalmával - mint fogalmazott - meglepő jelenségekkel is találkozott. Például azzal, hogy milyen erős, indulatos ellenállás tapasztalható román részről az autonómiával szemben, vagy azzal, hogy a kolozsvári műemlékeken nem akarnak magyar feliratokat elhelyezni. Külön szólt arról, hogy ezekben a hónapokban az állami irányítás alatt álló intézmények magyar nemzetiségű tisztségviselőit tömegesen bocsátják el. Megállapította: azt hitte, ez a fajta politikai és etnikai tisztogatás a XXI. században kiment már divatból. Bármely európai uniós országban is történjék ilyesmi, az mindenképpen európai figyelmet érdemel - mondta.

Tőkés László is örömmel nyugtázta, hogy - míg két évvel ezelőtt külön szállt versenybe a brüsszeli posztért - most az erdélyi és az egész Kárpát-medencei magyarság egyesítette erőit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

vivere
2009. május 26. 11:34
Örülni és lelkesedni lehet, hogy két ilyen igazi magyar, nagy kaliberű, történelmi jelentőségű államférfi együttműködik.
Sok sikert Orbán Viktornak (reméljük hamarosan ismét miniszterelnökünk lesz), Tőkés püspök úrnak, Magyarországnak, Erdélyünknek!!! Hajrá magyarok!!!
sharapova2008
2009. május 22. 06:53
Nem tudom,hogy a román kormány meddig tűri még Tőkés és Orbán sz.keverését,én Orbánt kitiltanám az ország területéről,mert ő ott lázításai miatt "persona non grata":a magyarság autonómiáját ezzel a stílussal és arroganciával aligha lehet elérni!!!
sharapova2008
2009. május 22. 06:40
Miért,eddig mit csináltak? Összeborultak,Orbán miniszterelnöksége idején közpénzből pénzelte Tőkést.Nehéz lenne eldönteni,melyikük osztotta meg jobban a határon túli,főként az erdélyi magyarságot.Mindkettő a "sötét erők" élharcosa,hatalomra jutásuk után megnézhetik a magyarok magukat...!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását