2024. május 17. - Paszkál

A regionális érdekérvényesítésre törekednek

Az Európai Unióban fontos a regionális érdekérvényesítés, hiszen az új tagállamokban még nagy a fejlettségi különbség az egyes térségek között.
2009. május 21. csütörtök 17:47 - HírExtra
A régiós érdekérvényesítést szolgálja egyebek között az SZDSZ EP-választási programjának egyik pontja, amely szerint a liberálisok szeretnék elérni, hogy a közösség strukturális alapjából az elmaradott, hátrányos helyzetű régiók kis- és középvállalkozásai a korábbiaknál nagyobb arányú támogatást kapjanak fejlesztési pályázataikhoz - mondta a politikus, aki egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka polgármestere.

Hozzátette: a beruházási projektek megvalósításához a vállalkozások jelenleg 30, legfeljebb 50 százalék arányú anyagi forrást kaphatnak, amit 60-80 százalékosra kellene felemelni az érintett régiók felzárkóztatása érdekében.

Sértő-Radics István a szabaddemokraták uniós programpontjai közül igen fontosnak nevezte annak elérését is, hogy végre Németországban és Ausztriában is megszűnjön a munkaerőpiaci megkülönböztetés és biztosítva legyen a szabad munkavállalás a tagállamok valamennyi állampolgára számára.

Ugyancsak kiemelte a szolgáltatási tevékenység szabadságának teljessé tételét mind a 27 tagállamban. Most - mint mondta - az unió régi tagjai, a "tizenötök" adminisztratív korlátokkal igyekeznek megakadályozni, hogy mások is megjelenjenek a piacaikon.
Az Európai Unió Régiós Bizottságának alelnöke (ezt a tisztséget 2004 óta tölti be Sértő-Radics István) annak fontosságára is kitért, hogy szükség lenne a közösség három székhelyének felülvizsgálatára. Úgy vélte: takarékossági szempontok miatt Strasbourg, Brüsszel és Luxemburg közül elég lenne egy székhelyet megtartani.

A sajtótájékoztatón a politikus az MTI kérdésére válaszolva a 2004 és 2008 közötti EU-s régiós érdekérvényesítés eredményei közül személyes sikerének is nevezte, hogy két ország kivétellel megnyílt a szabad munkaerőpiac a közösségben. Elmondta még: közreműködésével tisztázódott egy félreértés a északkelet-magyarországi hulladék-gazdálkodási program pályázati befogadásánál is, s végül Szabolcs és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 240 települése mintegy 80 százalék arányú forrást kap az uniótól a mintegy 30 milliárdos környezetvédelmi beruházása megvalósításához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását