2024. június 18. - Arnold, Levente

Tovább emelnék a cigaretta árát

A dohányárukra kivetendő egészségvédelmi termékdíj bevezetését szorgalmazza az egészségügyi miniszternél a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) - közölte Papp Zoltán, a NET elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2009. május 19. kedd 16:34 - HírExtra
A tanács egyelőre nem tartja járhatónak azt az utat, hogy a dohányosok többet fizessenek az egészségügyi ellátásukért, ezért állt elő a javaslattal.

Az egészségvédelmi termékdíj minden dohányáru eladási árának egy százalékát tenné ki. Ez dobozonként hozzávetőleg 3-6 forintos áremelkedést jelentene, amely összességében milliárdos bevételt hozna - mondta a tanács elnöke, aki hangsúlyozta: ezt az összeget elkülönítetten kezelve, kizárólag a dohányzás visszaszorítására és megelőzésre lehetne használni. Ez a megoldás már több külföldi országban bevált és a költségvetést sem terhelné.

Magyarországon évente csaknem 30 ezer haláleset következik be a dohányzással összefüggésben. A dohányosok 42 százaléka szeretne leszokni, de a NET szerint nem kapnak megfelelő segítséget. Azért javasolják a dohányzásról való leszokást támogató rendszer létrehozását, mert szerintük szervezett keretek között több ember képes felhagyni a dohányzással, mint ilyen segítség nélkül.

A NET a keddi ülését követő sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy június 1-jétől minden hatósági igazolvánnyal rendelkező egészségügyi szolgáltatásban dolgozó adatai hozzáférhetők lesznek az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában.
A tanács kezdeményezi, hogy az egészségügyi szakdolgozóknál is dolgozzák ki és vezessék be a szervezett, kötelező és az orvosokéhoz hasonló szakmai továbbképzést. Sürgetik az ápolókompetenciák kidolgozását is.

A NET szerint mindemellett át kell gondolni az egészségügyi szakközépiskolák rehabilitációját, ugyanis egyre csökken az érdeklődés az egészségügyi pálya iránt, ami egyebek mellett a középszintű előkészítő munka alábbhagyásának is betudható - mondta Papp Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását