2024. május 19. - Ivó, Milán

Előrehozott választásokat követelnek

A parlament azonnali feloszlatását és a jövőre esedékes választások minél előbbi kiírását követelte hétfőn a brit konzervatív ellenzék vezére a képviselői költségtérítések ügyében kirobbant súlyos belpolitikai botrány nyomán.
2009. május 18. hétfő 20:54 - HírExtra
A hivatalos képviselői elszámolások között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, a fürdővizet "túl forróra melegítő" bojler több ezer fontos javíttatási költsége, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. A legnagyobb összegeket - esetenként több tízezer fontot - azonban a képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után számolták el a parlament tagjai. Egyes esetekben kiderült, hogy vidéki nyaralókról, illetve hozzátartozók lakásairól van szó, és előfordult, hogy a közköltségen renovált ingatlant a felújítás után a képviselő több százezer fontért eladta.

Az ügy kipattanása után Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök és David Cameron, az ellenzéki Konzervatív Párt vezére és kormányfő-jelöltje egyaránt nyilvánosan elnézést kért. A friss közvélemény-kutatások azonban már jelzik, hogy a két nagy parlamenti párt támogatottsága meredeken zuhan. Cameron hétfőn, a toryk egyik EP-választási kampányrendezvényén kijelentette: mivel a botrány "teljesen megbénította" a brit belpolitikát, azonnal fel kell oszlatni a parlamentet, és a júniusi európai parlamenti választások után, a lehető legrövidebb időn belül brit parlamenti választásokat is kell tartani.

A munkáspárti brit kormány mandátuma 2010 nyaráig szól, ám a tory vezető szerint "az ország nem akar még egy évet várni a politikusokról alkotott ítélete kimondásával". Az ellenzéki vezető hozzátette: a politikába vetett közbizalom "romokban hever". Cameron közölte: petíciót szervez az előrehozott választások érdekében, és felszólította a Konzervatív Párt EP-választási kampányának szervezőit, hogy kezdjék meg a választói aláírások összegyűjtését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását