2024. április 19. - Emma

Az Interpol csak ne nyomozgasson

Szarajevó követeli az Interpoltól, hogy vonja vissza a Belgrád kérésére kiadott nemzetközi körözést 19 egykori vezető boszniai tisztségviselő ellen, akiket egy szarajevói háborús bűntény miatt akarnak bíróság elé állítani a szerbiai hatóságok.
2009. május 18. hétfő 08:38 - HírExtra
Tarik Sadovic boszniai nemzetbiztonsági miniszter vasárnap utasította az Interpollal való együttműködésért felelős szarajevói irodát, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba a nemzetközi rendőrszervezet lyoni központjával, és követelje az elfogató parancs visszavonását. A háborús bűntényekben eljáró belgrádi ügyészség kérésére az Interpol körözést adott ki 19 vezető boszniai tisztségviselő, közöttük Ejup Ganic, a boszniai államelnökség volt tagja ellen.

Belgrád szerint a szóban forgó személyek felelősek a jugoszláv hadsereg egyik egysége ellen elkövetett támadásért.

A "Dobrovoljacka utcai bűntényként" elhíresült eset 1992. májusában történt, miután Bosznia bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv hadsereg néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették Alija Izetbegovic boszniai elnököt.

Belgrádi adatok szerint a Dobrovoljacka utcában 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek. Boszniában eddig senkit se vontak felelősségre a történtek miatt, ezért a háborús bűnügyeket vizsgáló belgrádi ügyészség indított eljárást az ügyben.

Tarik Sadovic felhívta a figyelmet arra, hogy Szarajevó mind ez idáig hasztalan kérte Belgrádot arra, hogy adja át az ügyet a boszniai igazságszolgáltatásnak. Sadovic leszögezi, hogy az állítólagos bűntény Bosznia területén történt, ezért a boszniai igazságszolgáltatás joghatósága alá tartozik. A körözés kiadatásával Belgrád meg akarja ingatni a politikai helyzetet Boszniában - szögezte le a szarajevói miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását