2023. szeptember 30. - Jeromos

Rengeteg választás lesz nemsokára

Hét időközi önkormányzati választást és hét helyi népszavazást is tartanak a három hét múlva esedékes európai parlamenti (EP) választással egy időben.
2009. május 17. vasárnap 14:26 - HírExtra
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon és Tiszaújvárosban, a Pest megyei Üllőn, valamint a Veszprém megyei Várpalotán egy-egy egyéni választókerületi képviselő lemondása miatt tartanak időközi választást.
    
A Baranya megyei Sumony településen polgármestert és 5 tagú képviselő-testületet is választanak június 7-én, mivel a korábbi feloszlatta magát, az ugyancsak Baranya megyei Magyaregregyen a polgármester halála miatt választanak új településvezetőt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárd választói a korábbi polgármester lemondása miatt aznap új polgármestert választanak. 
    
A törvény szerint a polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki a megjelent szavazók számától függetlenül akár csak eggyel is több szavazatot kap a riválisainál. 
    
Az EP-választással egy időben hét helyi népszavazást is tartanak az országban. A Veszprém megyei Balatonfűzfőn arról dönthetnek, épüljön-e a település rendezési tervében foglaltaknak megfelelően a fűzfőgyártelepi városrészen növényi alapanyagot feldolgozó biofinomító, biogázüzem vagy biomassza-erőmű. 
    
A Hajdú-Bihar megyei Bedőn és Körösszakálon arról döntenek, hogy a két község önkormányzata alakítson-e társult képviselő-testületet.
    
A Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőc lakói arról szavaznak, épülhessen-e a település közigazgatási területén halotthamvasztó.
    
Az esztergomi választópolgárok arról dönthetnek, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja-e a helyi polgároknak.
    
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn arról voksolhatnak az érintettek, hogy Gávavencsellő Paszabcsúcs és Gávavencsellő Szabadságtelep lakott területrészeket Nyírtelekhez csatolják-e. 
    
A fővárosban a XVIII. kerületben arról lehet majd szavazni, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hozzon-e létre városőrséget.
    
A helyi népszavazás akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak több mint fele részt vesz, és érvényesen szavaz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását