2024. április 26. - Ervin

Kivágóné egyedül döbtött

Semmilyen felkérést nem kapott sem a fővárosi MSZP, sem pedig Kivágó Iván Györgyné az MSZP országos vezetőitől azzal kapcsolatban, hogy mondjon le fővárosi képviselői mandátumáról.
2009. május 15. péntek 06:43 - HírExtra
Burány Sándor az MTI-nek elmondta, Kivágó Iván Györgyné a lemondásról szóló döntését a személyét és a családját ért támadások miatt hozta meg.

A fővárosi MSZP-elnök úgy fogalmazott, tiszteletben tartja Demszky Gábornak az egykori kémelhárítókkal kapcsolatos álláspontját, neki azonban más a véleménye.
Ugyanakkor - folytatta -, a főpolgármester a III/II-es kémelhárítói tevékenységről saját pártján, az SZDSZ-en belül is megbeszélést tud folytatni Kál Károllyal, aki szabad demokrata önkormányzati képviselő Csepelen, és a legutóbbi önkormányzati választásokon a XXI. kerületben az SZDSZ helyi listavezetője volt.

Kál Károly egy percig sem titkolta III/II-es múltját, saját bevallása szerint húsz évig dolgozott a Belügyminisztérium kémelhárítási szakszolgálatánál - mondta Burány Sándor, aki szerint, ha Demszky Gábor ennek a tevékenységnek a részleteiről információkat akar megtudni, nem kell mást tennie, mint saját párttársát megkérdeznie.
"Javaslom, hogy az egykori kémelhárítókkal kapcsolatos vitát ne egymás között folytassuk le. Ez ügyben mindenki söprögessen először a saját háza táján, mielőtt más portája előtt tenné meg" - mondta a szocialista politikus.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése után Demszky Gábor újságíróknak azt mondta, hogy beszélt az MSZP elnökével annak érdekében, hogy Kivágó Iván Györgyné lemondjon fővárosi képviselői posztjáról.

A főpolgármester közölte, hogy szerinte az ő lépése is szerepet játszott abban, hogy ezt a megoldást találták a szocialisták. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben ugyanaz a véleménye, mint húsz évvel ezelőtt: aki az állampártot a diktatórikus időkben a III-as ügyosztály keretében szolgálta, ne vállaljon választott tisztségviselői megbízatást, ne legyen országgyűlési és önkormányzati képviselő. Mint mondta, Hack Péterrel együtt 1990-ben törvényjavaslatot is benyújtottak ez ügyben az Országgyűlésben.

Kivágó Iván Györgyné, akinek képviselői jelölését korábban ellenzéki és szabad demokrata politikusok is bírálták a pártállami kémelhárítós tevékenysége miatt, szerdán este közölte az MTI-vel, hogy a költségvetés elfogadása után lemond a képviselői mandátumáról. (A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön elfogadta Budapest költségvetését.)
A képviselő, aki a mandátumáról nemrég lemondott Hunvald György helyét vette át, személyét és családját ért inzultusokkal és szavainak kiforgatásával indokolta azt, hogy pénteken benyújtja lemondását a fővárosi képviselői posztjáról.

Mielőtt Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés ülésén letette volna képviselői esküjét, Demszky Gábor főpolgármester átadta az ülés vezetését szocialista helyettesének, a Fidesz-KDNP-frakció tagjai pedig elhagyták az üléstermet. Ezzel összefüggésben a főpolgármester közölte, "ez egy gesztus volt, itt vagyok az eskütételen, de nem én esketek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását