2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Rejtett privatizációs szándékok?

Több állami erdőgazdaságnál bekövetkezett milliárdos vagyonvesztésről és rejtett privatizációs szándékról beszélt a fideszes Fehérvári Tamás hétfői interpellációjában a parlamentben.
2009. május 11. hétfő 16:40 - HírExtra
Fehérvári Tamás felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a közelmúltban vizsgálatot rendelt el milliárdos kárt okozó szabálytalanságok miatt négy állami tulajdonú erdészeti társaságnál.

Mint mondta, a társaságok vezetői a belső szabályokat megszegve árfolyamfedezeti ügyleteket kötöttek a rájuk bízott vagyonnal. A Kisalföldi Erdőgazdaság, a kiskunsági erdőgazdaság és a Bakonyerdő milliárdokat buktak az ügyleteken euróban. Utóbbinál odáig fajult a helyzet, hogy a cég vagyonelemeinek csaknem száz százalékán banki jelzálog terheli - mondta.

Úgy fogalmazott: kicsit olyan ez, mintha valakik rejtett privatizációs szándékkal elértéktelenítenék, s így olcsón átjátszanák a nemzeti vagyont különböző magántársaságoknak.

Azt kérdezte, nem lenne-e helyes az igazgatótanácsokba, felügyelőbizottságokba a semmivel sem törődő pártdelegáltak helyett valódi szakembereket kinevezni.
Kíváncsi volt arra is, milyen lépéseket terveznek a milliárdos vagyonvesztés következményeinek mérséklésére, a felelős vállalati vezetők felelősségre vonására, vizsgálják-e az igazgatótanácsok, felügyelőbizottsági tagok felelősségét, vagy a vagyonvesztést megint az állam nyeli-e le.

Gőgös Zoltán, a szaktárca államtitkára válaszában felhívta a figyelmet, hogy erdőgazdaságoknak csak a működési felügyelete tartozik a minisztériumhoz, a vagyonkezelési felvetések nem a tárcát érintik.

Kifejtette: a felkavaró hír nem a vizsgálat elrendelése volt, hanem az, hogy szabálytalanságok történtek, és ha nem is milliárdos, de jelentős vagyonvesztés következett be. A kormány elvárja, hogy a vagyonkezelő mindenre kiterjedő vizsgálatot folytasson le, s a szabályokat megszegőket felelősségre vonják.

Az államtitkár légből kapott és rosszindulatú feltételezésnek tartotta, hogy privatizációt előkészítő értékcsökkentő akcióról lenne szó. Az, hogy vagyonvesztés történt, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakik a saját érdekükben terhelték az állami vagyont, ilyen megállapítást a vizsgálat eddig nem tett - mondta.

Azt elfogadta, hogy a gondatlanság is felelőtlenség, s ennek is meg kell hogy legyen a következménye. A Bakonyerdőnél a vétkesek azonnali hatállyal felmentették - jegyezte meg.A választ képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés viszont 183 igen, 174 nem és 2 tartózkodás mellett igen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását