2024. május 24. - Eszter, Eliza

Cigányok elleni uszítás?

Cigányok elleni uszító feliratok ügyében interpellálta a legfőbb ügyészt hétfőn a parlamentben a szocialista Horváth Csaba és Lukács Zoltán.
2009. május 11. hétfő 16:25 - HírExtra
Horváth Csaba felidézte, hogy április végén a tatabányai rendőrség nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás ügyében indított eljárást, mert a városban uszító - "Cigányirtás"; "Meghaltok cigányok!"; Gázkamrát a cigányoknak!" - feliratok jelentek meg.

Horváth Csaba ugyanakkor azt kifogásolta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes főügyésze úgy nyilatkozott, hogy jogilag nem nevezhetők uszításnak a feliratok, mert túl általános, nem egy személy, hanem csoport ellen irányul.

Az MSZP-s politikus feltette a kérdést, hogy vajon az ügyészség nem hallott a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságokról? A képviselő a legfőbb ügyésztől arra várt választ, hogy egyetért-e beosztottjával abban, hogy "azok, akik rendszeresen, vadászatszerűen elveszik honfitársaink életét, azok látva egy ilyen feliratot, nem érezhetik úgy, hogy igazuk van"?

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában azt mondta: az ügyészi nyilatkozat a sajtó számára adott tájékoztatás volt, ami összefüggött a konkrét üggyel, de nem volt teljeskörű és részben helytelen is volt, mert nem az ügyészség álláspontját képviselte. A szóban forgó nyilatkozatnak semmilyen kihatása nem volt az eljárásra - jelentette ki a legfőbb ügyész.

Hangsúlyozta, hogy a tatabányai ügyben folyamatban van a rendőrség eljárása, az ügyészség pedig nem vitatta sem a nyomozás elrendelését, sem a jogi minősítést.

A legfőbb ügyész az utóbbi napokban felvetődött "híresztelések" miatt, miszerint az ügyészség 60 hasonló ügyben adott utasítást a nyomozás megszüntetésére, elmondta, hogy az elmúlt öt évben az ügyészség 10 esetben adott utólag is megalapozottnak tekinthető utasítást arra, hogy bűncselekmény hiányában szüntessék meg nyomozást, így nem merülhet fel, hogy az ügyészség bárkivel szemben toleráns lenne.
Lukács Zoltán MSZP-s politikus elfogadta a választ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

shalom
2009. május 11. 16:56
A CIGÁNY EGY VISELKEDÉSFAJTA. Ne keverjétek őket a romákkal.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását