2024. május 6. - Ivett, Frida

Felbontotta az eljegyzését a 40 éves férfi és a 8 éves kislány

Kínos helyzetbe, és a heves nemzetközi kritikák célpontjába került a szaúdi királyság amiatt az ügy miatt, amikor egy negyvenéves férfi egy tíz év alatti kislányt vett feleségül. A jövőben törvényi tiltás születhet a 18 év alatti lányok házasítása miatt.
2009. május 6. szerda 07:29 - Biga
A szaúdi igazságügyi miniszter, Mohammed al-Eissa egy helyi újságnak azt nyilatkozta, hogy a fiatalkoriakat érintő törvénymódosítási csomag részeként, meg szeretnék tiltani, hogy házastársi szerződés szülessen 18 év alatti személyek esetében.

„Egy 18 év alatti lány gyakran nem áll még készen, hogy felelősséget vállalhasson a családért, különösen akkor, ha rögvest a házasságkötés után szül” – mondta Eissa az újság azon kérdésével kapcsolatban, hogy mi a kormány álláspontja, a fiatalkorúakkal kötött házasságokkal kapcsolatban.

A szaúdi társadalom alapvetően patriarchális berendezkedésű, ahol a muzulmán vallás szunnita aszkézisének megfelelően tiltja a rokoni kapcsolatokon kívüli fiúk és lányok vegyülését és azzal a joggal ruházza fel az apákat, hogy úgy házasítsák a gyermekeiket ahogy gondolják, függetlenül attól, hogy össze illenek-e vagy sem.

Rengetek szaúdi vallási vezető – beleértve a szaúdi nagy Muftit is – helyesli a fiatalkorú lányok házasításának gyakorlatát, azzal indokolva, hogy ezzel rengeteg veszélyes testi kísértésnek elejébe lehet menni, a nyolc éves kislánynak esélye sem lesz szexuális kapcsolatba bonyolódni a házasélet előtt.

Éppen ezen a héten egy aprócska szaúdi városkában, Onaizában egy másik 50 éves férfi felbontotta az eljegyzését egy 8 éves kislánnyal – talán már pont az egyre hevesebbé váló kormányvita következtében. Nagyon gyakori, hogy egy-egy család kizárólag pénzügyi megfontolásokból házasítja ki a még nagyon gyakran tizedik életévét sem betöltő kislányt.

Más arab országokban egyébként a lányok bár a törzsi szokásokhoz vannak kötve, mely szintén 18 alatt szorgalmazza a nászt, de nem azelőtt, hogy a menyasszony a pubertás korba lépett volna. A legtöbb esetben általánosnak mondható, hogy a szegénység diktálja a gyors ütemet, ám Szaúd-Arábiának egyáltalán nem kell olyan financiális gondokkal küzdenie, mint mondjuk Afrika legszegényebb országának, Jemennek.

Forrás: HírExtra / Yahoo! NEWS / Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását