2024. április 29. - Péter

Még élhet az eltűnt kislány

Jó eséllyel életben van a Portugáliából éppen két éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann, de nagy valószínűséggel már nem emlékszik saját nevére sem, és lehet, hogy nem is angolul beszél - ez a véleménye Nagy-Britannia első számú bűnügyi pszichológiai szaktekintélyének.
2009. május 4. hétfő 15:59 - HírExtra
David Canter professzor, a liverpooli egyetem vizsgálati pszichológiai központjának igazgatója - akit a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap idéz hétfőn - kifejtette: az eset alapos tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a dél-portugáliai Praia da Luz üdülőhelyről 2007 májusában nyomtalanul eltűnt kislányt egy gyermekkereskedő banda rabolta el, "szakszerűen" előkészített akcióval.

A vezető szakértő szerint nagyon valószínűtlen, hogy magányos pedofil által végrehajtott gyermekrablásról volna szó, az ilyen bűnözők kis eséllyel követnek el ilyesmit. A gyermekkereskedelem ugyanakkor növekvő, nagyon kifizetődő üzletág - mondta Canter.

A professzor szerint erősen feltételezhető, hogy Madeleine életben van, csak éppen - miután eladták egy idegen családnak - emlékezetéből kitörlődtek a valós szüleivel leélt első évei. Létezik a kisgyermekkori amnézia, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem nagyon emlékeznek semmire, ami négyéves koruk előtt történt - magyarázta a liverpooli egyetem intézetvezetője.

Madeleine-nek néhány nappal negyedik születésnapja előtt veszett nyoma.
Canter szerint a kislány valószínűleg akkor sem reagálna, ha valaki igazi nevén szólítaná, mivel elfelejtette, hogy ki volt korábban. A gyermek bárhol lehet a világban, még az is lehet, hogy nem angolul beszél - tette hozzá a szaktekintély.

Ezt a feltételezést alátámasztotta az eltűnt vagy bántalmazott gyerekek megsegítésével foglalkozó amerikai központ vezetője is. Ernie Allen szerint Madeleine valószínűleg jelenlegi életét tekinti normálisnak, és nem is emlékszik arra, hogy valaha Madeleine-nek hívták.

Ez a washingtoni központ készítette különleges, "öregítő" eljárással azt a számítógépes képet, amely azt ábrázolja, hogy Madeleine miként nézhet ki most, hatévesen. A portré - amelyet a hét végén, a kislány eltűnésének második évfordulójára tettek közzé - együtt látható a nem egészen négyévesen készült utolsó fotóval, és a különbség kirívó: a mesterséges, de teljesen élethű új arcképről nagylányos hajviseletű és öltözetű, hajában rózsaszín pántot viselő, édesanyjára rendkívüli módon hasonlító iskoláskorú gyermek tekint a szemlélőre.

Allen szerint a kép nyújtja a legnagyobb reményt Madeleine megtalálására. A szakértő elmondta, hogy hasonló számítógépes portrék segítségével eddig kilencszáz olyan gyereket sikerült megtalálni, akik két évnél hosszabb ideje tűntek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását