2024. április 25. - Márk

Kipukkan az önkormányzati rendszer?

A Fidesz szerint mára az önkormányzati rendszer feladat-ellátási képességének határára ért - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtt hétfőn a parlamentben.
2009. április 27. hétfő 16:11 - HírExtra
Kifejtette: az önkormányzati rendszer finanszírozási szempontból eddig is rendkívül nehéz helyzetben volt, de az olló egyre inkább nő a költségvetési támogatás és a feladatok között.
Debrecen polgármestere a kormány intézkedéseinek három kategóriáját különböztette meg: amelyik közömbös a válság iránt, amelyik fokozza, illetve amelyikkel megfogalmaznak valamit, de a kabinet épp az ellenkezőjét csinálja.

Mint mondta, a bölcsődei férőhelyek esetében a kormány javaslata azt eredményezné, hogy 100 forintot takarítanának meg azon az áron, hogy 400-at adnak ki.Feltette a kérdést, hová menjen vissza dolgozni az a fiatal szülő, aki épp elveszíti a munkahelyét.

Hozzátette: az ingatlanadó bevezetésével az emberek minél kevesebb fejlesztést akarnak majd, és az áfa emelése is az önkormányzatokat sújtja, a költségvetésből pedig semmiféle kompenzáció nem jár.

Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: a válságkezelés áldozatot követel, de ennek elmulasztása később még nagyobbat követelne. Mint mondta, az egyensúly helyreállítására és a foglalkoztatás bővítésére van szükség, hogy Magyarország jól kerüljön ki a válságból.

Az államtitkár szerint a fideszes politikus helytelenül látja a gyes és gyed újragondolását is. Szerinte azt kell nézni, hogy hosszabb távon a jól képzett anyák minél előbb vissza szeretnének kerülni a munkaerő-piacra.

Az ingatlanadó bevezetése hosszú távú gazdaságpolitikai célokat szolgál - tette hozzá.
Kitért arra, hogy néhány napon belül megszületik az a kormányhatározat, amely igazgatási intézkedési tervet is tartalmaz majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását