2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megint perlik a püspökből lett elnököt

Újabb apasági keresetet nyújtottak be Fernando Lugo paraguayi elnök ellen. A dél-amerikai ország államfője mindössze néhány napja vallotta be, hogy római katolikus püspökként megsértette a cölibátust: viszonyt folytatott Viviana Rosali Carillo Canete asszonnyal, akitől két éve fia született.
2009. április 21. kedd 20:10 - HírExtra
Az 57 éves Fernando Lugo ezúttal sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy köze lenne a hatéves kisfiúhoz, ám rövid közleményt bocsátott ki, amelyben megígérte, hogy mindig az igazságnak megfelelően cselekszik majd, s aláveti magát a jog által előírt eljárásoknak.

A paraguayi kormány két tagja - a nőügyi, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi miniszter - DNS-vizsgálat elvégeztetését helyezték kilátásba, amennyiben főnökük nem ismeri el az újabb apaságot. Glorida Rubin nőügyi miniszter később bejelentette, hogy Fernado Lugo beleegyezett a DNS-vizsgálatba, s abba, hogy egyezségre jusson az érintett asszonnya.

Benigna Leguizamon, a szegény szappanárusnő szerint az államfő múlt heti beismerése bátorította őt arra, hogy beszéljen hatéves fiáról.

Mindkét asszony vallomása szerint még tinédzserként találkoztak a püspökkel. Beningna szerint Fernando Lugo a gyermeke születésekor négyszemközt elismerte az apaságot.
Viviana Carillo azt vallotta, hogy kétéves fiát Fernando Lugo nagyapja tiszteletére kellett Guillermo Armindónak keresztelni. Benigna szerint viszont a püspök kívánságára Fernando Armindónak nevezték volna a kisfiút. Az asszony azonban inkább Lucas névre kereszteltette a gyereket.

Beniga Leguizamon 2000-ben, 17 évesen kezdett a püspökségen dolgozni, ekkor már volt egy csecsemőkorú kislánya. Fia 2002 szeptemberében látta meg a napvilágot, ám a püspök alig-alig támogatta anyagilag, így Benigna egy másik férfi személyében keresett támaszt. Jelenleg négy gyermeket nevel. A férfi agyvérzés miatt megnyomorodott, nem képes eltartani a családját, így az asszony házi készítésű szappannal és tisztítószerekkel házal. Egyetlen segítsége kisfia, aki üvegeket gyűjt, hogy legyen mibe a folyékony tisztítószereket tölteni.

A két minisztérium kiküldte hivatalos képviselőit Ciudad del Este városába, ahol Benigna él, hogy beszéljenek az asszonnyal, s megtegyék az apasági vizsgálathoz szükséges előkészületeket.

Fernando Lugo San Pedro város katolikus püspöke volt, mielőtt 2004-ben leköszönt erről a tisztségéről. 2006 decemberében a püspöki címről is lemondott, hogy indulhasson az elnökválasztáson. XVI. Benedek pápa a 2008. áprilisi elnökválasztásig azt hangoztatta, hogy az egyházi törvény szerint Lugót ezután is megilleti a püspöki cím, de végül tavaly július végén, közvetlenül a püspökből lett politikus elnöki beiktatása előtt elfogadta lemondását az egyházi rangról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását