2024. április 28. - Valéria

Miniszter-totó

Minden napilap címlapján foglalkozik az új kormány várható megalakulásával. Bár biztosat egyik lap sem tud, az értesülések az új kormányról nagyrészt egybecsengenek.
2009. április 14. kedd 07:39 - HírExtra
A lapokban felsorolt új miniszterek szinte mindegyike a gazdaságból jön, ők Hónig Péter, Vahl Tamás és Oszkó Péter, míg az ugyancsak új külügyminiszter, Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosa lenne.

A legteljesebb listát a Népszava közli keddi számában. A lap szerint Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Kiss Péter tárca nélküli miniszter, általános miniszterelnök-helyettes, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Balázs Péter külügyminiszter, Vahl Tamás gazdasági miniszter, Draskovics Tibor belügyminiszter, Hiller István oktatási miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Hónig Péter közlekedési miniszter lesz. A lista megfelel a korábbi találgatásoknak, az egyetlen új név Hónig Péteré, akinek a kiválasztásáról a portfolió.hu és az Index internetes portál hétfőn este jelentetett meg értesülést.

A miniszterek kiválasztása körüli egyeztetésekről a Népszabadság is részletesen beszámol, a lap keddi száma azonban arról is ír, hogy a földművelésügyi tárca vezetője Gráf József is marad a posztján. A szociális miniszteri poszt új várományosa viszont még kérdéses. A Népszabadság úgy tudja, hogy a titkosszolgálatok felügyeletét egy új "pártpolitikus" tölti majd be, aki nem Iváncsik Imre.

Nincs olyan napilap, amely szerint nagy valószínűsége lenne annak, hogy Bajnai Gordon ne kapná meg a szükséges többséget kedden az Országgyűlésben.

A Magyar Nemzet az új kormánylistát értékelve azt írja, hogy a miniszterek többsége mögött erős pártérdek áll, ami "kemény alkufolyamatra utal". A Magyar Hírlap a neveket kommentálva úgy értékeli: Bajnainak nem sikerült akaratát érvényesítenie a miniszterek kiválasztásakor, el kellet fogadnia az MSZP és az SZDSZ követeléseit.

Amint arról az MTI beszámolt, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról keddi ülésén dönt az Országgyűlés. Azt megelőzően, a délelőtt folyamán Bajnai Gordon ismerteti kormánya összetételét és válságkezelő programjának részleteit az MSZP és az SZDSZ képviselőivel.

Az MSZP-frakció tagjai által benyújtott határozati javaslat egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Az országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a megválasztott képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazata szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását