2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fodorék az ország érdekében szavaznak igennel

Fodor Gábor szerint az SZDSZ azért támogatja a konstruktív bizalmatlansági indítványt, mert meggyőződésük, hogy a szakértői kormány válságkezelő programja az ország érdekeit szolgálja.
2009. április 14. kedd 15:53 - HírExtra
Az SZDSZ pártelnöke hozzátette, hogy a liberálisok viszont olyan megoldást keresnek, amely kiutat jelent a mostani válságból, és véleménye szerint ez a megoldás a válságkezelő kormány lehet. Úgy fogalmazott, hogy lehet az előre hozott választásokat is kérni, de a szabad demokraták azért álltak a válságkezelő kormány mellé, mert az nem jelentene több hónapos tétlenséget, hiszen akár már a jövő héten is elkezdhetnék a munkát.

A parlamenti vitára visszatérve azt mondta, annak során Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt fontos kijelentéseket tett, például világossá tette, hogy a kormány önmagán akarja kezdeni a takarékoskodást.

Helyesnek nevezte azt is, hogy a kormányprogram kiindulópontja alapvetően a Reformszövetség korábbi javaslatához köthető. Emlékeztetett arra, hogy a Reformszövetség javaslatainak kidolgozásában részt vett a pénzügyminiszter-jelölt, Oszkó Péter is.

Fodor Gábor a kormánynévsor kapcsán megjegyezte, az SZDSZ egyik korábbi feltétele az volt, hogy a kulcspozíciókban változások történjenek, szakértők érkezzenek a kabinetbe. A szabad demokraták véleménye szerint a változás megtörtént, és a kívülről érkezett új emberek nem pártokhoz kötődnek, hanem szakmájuk elismert tekintélyei.

Arra a kérdésre, hogy Ficsor Ádám szerepvállalása és Draskovics Tibor helyén maradása mennyire elfogadható az SZDSZ számára, újfent elmondta, hogy kulcspozíciókban kértek változásokat, és azt akarták, hogy ezekre a helyekre szakértők érkezzenek. Hozzátette, természetes volt, hogy nem minden poszton történik változás, illetve az is, lesznek olyan tárcák, ahová szocialista politikusok érkeznek.

A Bajnai Gordon által a liberálisoknak megmutatott programjavaslatról annyit árult el, hogy az néhány fontos irányt tartalmazott és annak az "iránya vállalható és jó". Részletekbe nem akart belemenni, mert - mint mondta - a miniszterelnöknek kell majd ismertetnie azokat.

Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha nemmel szavaz az a három képviselő, Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor, akik kérésük ellenére sem kaptak felmentést a kötelező szavazás alól, azt mondta, még van idő, és a képviselőknek lehetőségük lesz eldönteni, hogy mit akarnak tenni. Hozzátette, az SZDSZ minden liberálisnak politikai otthona kell legyen, és ő ehhez is tartja magát.

Egy, a sajtóban közölt számításra, amely azt taglalta, hogy Bajnai Gordon programjának nyilvánosságra hozott elemei idén 16-17 milliárd forint spórolást jelentenének, úgy reagált, már a most leköszönő kormány is meghozott olyan döntéseket, amelyek az eredeti költségvetéshez képest mintegy kétszázmilliárd forintos megtakarítást jelentenek. Hozzátette, a Bajnai Gordon által meghirdetett program idén és jövőre további "bő százötven, majdnem kétszázmilliárd forintnyi megtakarítást jelent".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását