2024. május 22. - Júlia, Rita

Holnap is van nap! - Hétvégi kormányválság

Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy Bajnai Gordon, a jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MSZP kormányfőjelöltje. A HírExtra percről-percre az új miniszterelnök nyomában...
2009. március 29. vasárnap 23:19 - HírExtra
00:00

A Bajnai Gordon által meghírdetett, ma délutáni ultimátum ebben a percben járt le. 5 percel ezelőtti hírünket, mely szerint az SZDSZ döntést hozott, még mindig nem tudjuk megerősíteni. Ha ma éjjel nem születik döntés, az még mindig jelentheti Bajnai visszalépését.

23:54

Meg nem erősített lapértesülésünk szerint az SZDSZ jóváhagyta Bajnai Gordon kormányfővé jelölését. A 12 képviselő 7:5 arányban, Eörsi Mátyás távollétében szavazott Bajnainak szimpátiát.

23:49

Fél órával ezelőtt Bajnai még mindig az SZDSZ gyűlésen érvelt saját programja mellett, majd alig negyed órája hajtott ki a Gizella utcából, ahol megkezdődött a liberális képviselők titkos szavazása. Bajnai távoztában még azt kérte a képviselőktől, hogy még ma éjszaka hozzanak döntést. Az új MSZP-jelölt délután még egy éjfélig szóló ultimátumot adott a szadesznek, nem érkezett hír, hogy a szavazók most tényleg ehhez az időponthoz tartják-e magukat. Amikor Bajnai beszállt a székház előtt várakozó kocsijába, 3-4 tüntető máris "hazaárulót" kiáltott a ma-holnap miniszterelnökké vállható jelöltre.

22:46

Hivatalosan is véget ért az MSZP-frakciógyűlés, a képviselők sorra távoznak a székházból. A Bajnai személyéről és programjáról való egyeztetés csak holnap délután fog fojtatódni.
Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a pártnak már nem kell megvárnia, hogyan határoz ma éjjel az SZDSZ, "Holnap is van nap" - nyilatkozta az MTI-nek. Holnap fognak leülni azokkal az MSZP-s képviselőkkel is tárgyalni, akik nem, vagy csak fenntartásokkal értenek egyet a ma hozott döntésekkel kapcsolatosan. Bajnai továbbra is az SZDSZ dzsamburiján van, ahol minden valószínűség szerint az előrehozott választások ötlete ellen küzd...

21:53

További komplikációk léphetnek fel a megegyezéssel kapcsolatosan, az SZDSZ körein belül. Az ezekben az órákban, egy MTI-hez eljuttatott nyilatkozat alapján, több szadeszes képviselő inkább előrehozott választásokat akar, semmint MSZP paktumot. A ma délután, Békéscsabán összegyült szabad demokraták, 48 órán belül
országos tanácsülést akarnak összetrombitálni.

21:45

A szocialista főpolgármester-helyettes,
Horváth Csaba újságíróknak elmondta, ha az SZDSZ-nél sikerült megállapodni azokban az alapelvekben az alapelvekben, stratégiai irányokban, amelyek a pénzügyi stabilizációs program alapját képezik, akkor érdemes tovább folytatni az egyeztetést a részletekről. Ugyancsak tőle származik az az információ is, hogy Bajnai, az MSZP-frakciógyülésén egy kétéves programot vázolt fel, melynek legfőbb törekvése a stabilizáció, a program nagyságrendje 300-500 milliárd között van - értesült az MTI.

21:26

Bajnai épp most érkezett meg az SZDSZ Gizella utcai székházába, ahol másfél órája tart a liberálisok, ma már második egyeztetése. Ugyan az MSZP már döntött, az SZDSZ-ben még mindig arról folyik a vita, hogy az előrehozott választásokat, vagy az MSZP új jelöltjét támogatják-e. Bajnainak a mai nap történéseivel kapcsolatos nyilatkozatára továbbra is várunk...


20:51

Hatalmas mennyiségű pizzát rendeltek be a szadeszesek még a megbeszélés kezdete előtt - jelnti az MTI. Az ellátmány mennyiségét szemlélve, hosszú éjszakára készülnek a székházban. Vasárnapról-hétvőre virradóan egy új magyar kormányfő ütheti fel a fejét pepperónis dobozhalmok mögül...

20:39

"Alapvetően bízom benne, hogy meg fog születni a megoldás a megfelelő időben, a megfelelő személyről és a megfelelő programról" - mondta
Demszky Gábor főpolgármester még este nyolckor, amikor az SZDSZ gyűlés előtt, az MSZP párhuzamosan zajló tanácskozásáról kérdezték. Bajnai Gordonnal kapcsolatban, akkor még csak annyit jegyzett meg, hogy minden megoldást képes támogatni, ami jó Budapestnek. Az SZDSZ korábban még egységes állásfoglalásra várt a szocialistáktól, a most történtekre perceken belül reakció várható.

20:33

Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy Bajnai Gordon, a jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MSZP kormányfőjelöltje - tudtuk meg az MTI-től.

20:25

Tisztul a kép, egyértelmű állásfoglalást tett az MSZP-frakció, mely szerint támogatják Bajnai Gordon miniszterelnökké jelölését. A másfélórája megkezdődött, 120 fő részvételével zajló egyeztetésen, a párt szimpátiaszavazást tartott, mely során csak egy tag szavazott nemmel a jelölt személyét és programját illetően, másik négy tartózkodott. Bajnai Gordon már a helyszínen van és fel is szólalt. Beszédében az azonnali válságkezelést hangsúlyozta. Azt is megjegyezte, hogy hazaszeretetből fogadta el a jelölést - tudta meg az MTI. Egyes hírforrások szerint, a távollévő nagyszámú képviselő is a 9. jelöltet támogatja.

20:02

Este kilenckor fog Bajnai az SZDSZ ügyvivőtestülete elé állni, ez a tervezettekhez képest, egy órás csúszást jelent. Úgy tűnik mindkét párt el van egy kissé bizonytalanodva, az SZDSZ habozása után, most a HírTV úgy tudja, a szocialista képviselők is zavarban vannak, mivel olyan kérdésre várnak választ, ami el sem hangzott. Egyébként, a kiszivárgott hírek szerint, Bajnai 5 százalékos GDP csökkentéssel számol, a hiányt 500 milliárdos kiadáscsökkentéssel pótolná.

19:10

Kiss Péter alelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Szekeres Imre elnökhelyettes részvételével, megkezdődött az MSZP-frakció tanácskozása az SZDSZ delegációval. Az MTI értesülései szerint, a két fél között, ma már nem lesz hivatalos egyeztetés a  miniszterelnök jelölt személyét illetően. A mai napon, még Lendvai Ildikó frakció vezető nyilatkozatára lehet számítani a késő esti órákban. A frakciógyűlésre eddig sem Gyurcsány Ferenc, sem az ő posztját betölthető legfrissebb jelölt, Bajnai Gordon nem érkezett meg. 8 nap leforgása alatt, Gyurcsány Ferenc két posztját veszítette el, és a sajtó találgatásait leszámítva, eddig összesen 9 név került a jelöltek tablójára.

18:09

Bajnai meg nem erősített hírek szerint éjfélig várja az SZDSZ válaszát. Ha nem kapja meg a támogatást, visszalép a jelöléstől.

17:54

Törő Csaba, felkeresés esetében sem vállalná a a gazdasági tárca vezetését. Bizonyos információk szerint Törő lett volna az alku tárgya az SZDSZ-en belül, hogy mindenki Bajnai Gordon mögé álljon. Az üzletember, most azt nyilatkozta az Indexnek, hogy sem most, sem a jövőben nem kíván kormányzati posztot betölteni.

17:46

Bajnai ultimátumot adott az SZDSZ-nek, mely szerint, ha a párt nem képes egységesen kiállni mellette, felmondja jelölti pozícióját. A politikus két feltételt állított, amennyiben az SZDSZ ezeknek nem tud eleget tenni, Bajnai kiszáll: (1) Az SZDSZ ügyvivőinek többsége támogassa miniszterelnökségét. (2) Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek közös nyilatkozatban kell megígérnie, hogy tartják magukat a Bajnai program fő elemeihez.

17:04

A szabad demokrata ügyvivők végül nem szavaztak Bajnairól, mert nem is tudják, miről tárgyalnak. Örülünk, hogy ennyire ráérnek - értesült egy netes újság.

Miniszterelnök-jelölés és elnökválasztás is lesz az MSZP április 5-i kongresszusán, amelyet két héttel a kétévente kötelező tisztújítás után tartanak. Az MTI információi szerint Szekeres Imre elnökhelyettes vagy Kiss Péter alelnök az esélyes pártelnöknek.

16:46

Eörsi Mátyásnak ajánlották Orbán Viktor jelölését, aki azonban azt mondta: Orbán minden bizonnyal nem menne bele, mert neki a nép legitimitására is szüksége van. Eörsi ezzel amúgy egyet is ért. Amennyiben ez így van, akkor rövid időn belül sor kerülhet az előrehozott választásra, ugyanis bárki is lesz a miniszterelnök-jelölt, a legitimitása nem lesz meg. Márpedig arra Eörsi szerint is szükség van, tehát akár az SZDSZ is Orbán mögé állhat a választások előrehozatalát illetően.

...vagy csak parasztvakítás folyik?

16:00

Fodor Gábor megerősítette a vasárnapi és hétfő összeüléseket, és kifejtette: az SZDSZ eddig is világos álláspontot képviselt: a végsőkig készek arra, hogy valamilyen megoldást találjanak. Emellett viszont világossá kívánta tenni, hogy "van egy végső pont, aminél tovább nem lehet menni". Bizonyos híresztelések szerint az SZDSZ-ben Törő Csaba, Fodort támogató üzletember neve is felmerült, mint miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását