2024. május 3. - Tímea, Irma

A zene összhanga hozza az emberek agyműködését

- Az együtt zenélő emberek agyhullámai egymáshoz idomulnak. A berlini Max Planck Oktatáskutató Intézet kutatói nyolc gitárduónak játszottak le több ízben rövid, tíz-húsz percig tartó jazz dallamokat, közben pedig elektroenkefalográf (EEG) segítségével fel
2009. március 29. vasárnap 13:20 - HírExtra
Az eredmény arra enged következtetni, hogy bizonyos agyterületek nagyon egymásra hangolódnak a szoros együttműködésben végzett cselekvések során. Az agyhullámok első hasonlóságait ugyanis már az előkészületek alatt észlelték a kutatók - amikor a gitárosok még nem játszottak, hanem csak az ütemet megadó metronómot hallgatták. Az együtt zenélés közben azután az elülső és különösképp a központi agyterületek erőteljes szinkronjára lettek figyelmesek a kutatók.

A szerzők a BMC Neuroscience című szaklapban megjelent írásukban úgy vélik, az agy e területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a zenészek összehangoltan cselekedjenek. Az azonban tisztázatlan, hogy ezek a szinkronfolyamatok az együtt zenélés előfeltételei-e, azaz eleve csak általuk lehetséges a precíz összehangolódás, vagy hogy a kölcsönös figyelés eredményeként jönnek-e létre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását