2024. május 16. - Mózes, Botond

Feldolgozhatatlan ami Ocskayval történt

Tragédia rázta meg a magyar jégkorongsportot: harmincnegyedik életévében, szerda hajnalban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán és - az április 24-én kezdődő, svájci A csoportos világbajnokságra készülő - magyar válogatott vezéregyénisége.
2009. március 25. szerda 13:08 - HírExtra
Halálhírét édesapja, a székesfehérvári klub ügyvezetője, id. Ocskay Gábor közölte az MTI-vel: "Gábor éjfélkor rosszul lett, szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni".

A hozzátartozók által nyilatkozásra felkért Horog László újságíró, a család barátja a részletekről beszámolva annyit mondott, hogy a fehérvári játékos Budapesten élő menyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már hiába.

A boncolást szerda délelőtt végzik Budapesten.Ocskay Gábornál 2004 szeptemberében szívizom-betegséget diagnosztizáltak, emiatt négy hónapot kihagyott, utána azonban megkapta az engedélyt a sportolásra.

"Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor" - mondta Horog László.

Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

A játékostársakat, a vezetőedzőt, a szövetség elnökét és a szövetségi kapitányt is sokkolta a sportoló halálhíre.

"Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel... Küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott" - mondta az MTI-nek Kangyal Balázs, a válogatott csapatkapitánya.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt.

"Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz..." - mondta.

A csatár szombaton lett kilencedik alkalommal magyar bajnok az Alba Volánnal (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), háromszor az év játékosának választották (1994, 1995, 2006). Pályafutása során kizárólag a székesfehérvári együttesben szerepelt, pedig többször csábították külföldre. A válogatottban 187-szer lépett jégre, és eddigi legnagyobb sikerét tavaly áprilisban érte el, amikor a nemzeti csapat hetven év elteltével kiharcolta a feljutást a világ élvonalába.

A vb előtt álló válogatott jövő hétfőn kezdi meg edzőtáborát. A csapat április 2-án és 3-án Finnországgal, 6-án és 7-én Norvégiával, 22-én pedig Oroszországgal játszik felkészülési mérkőzést. A hokis nagy álma vált volna valóra, ha szerepelhetett volna a svájci világbajnokságon, ahol - többek között - Kanadával, előtte pedig a címvédő orosz együttessel is megmérkőzik a magyar válogatott.

"Szóhoz sem tudok jutni azóta, amióta megtudtam a hírt. A szövetség vezetősége szerda délelőtt összeül, s ezt követően majd közleményben tájékoztatjuk a közvéleményt a kialakult helyzetről." - nyilatkozta szerda reggel Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke.

"Hihetetlen! Nem tudom felfogni, mi történt! - mondta az MTI-nek Pat Cortina szövetségi kapitány. - Amióta ismerem, egy csupaszív játékos volt, aki mindig a csapatot tartotta az elsőnek. Hétfőn kezdjük a munkát, a vb-felkészülést, sajnos Gábor nélkül. Érte hajtunk igazán, a világbajnokságra most nem gondol senki."

Kora reggel óta folyamatosan érkeznek a szurkolók, a jégkorong kedvelői a székesfehérvári Jégcsarnokhoz, s helyezik el az éjfélkor elhunyt Ocskay Gábor, válogatott jégkorongozó képe alatt az emlékezés virágait, s gyújtanak mécseseket.

A csapattársak és a sportvezetők kora délelőtt óta, könnyeikkel küszködve, megrendülten próbálnak válaszolni az újságírók kérdéseire."Felfoghatatlan ami történt" - fogalmazott az MTI-nek Csáder Dezső, az Alba Volán SC elnöke.

Mint mondta, hétfőn, a sorozatban hetedszerre elnyert bajnoki címet ünneplő díszebéden még azt mondta Gábornak, hogy ott lesz Zürichben és drukkol neki, hiszen a válogatott hokisnak az volt élete nagy álma, hogy az A csoportban is bizonyíthasson.

Pótolhatatlan, emblematikus játékosát vesztette el az Alba Volán. Nem igaz, hogy mindenki pótolható, a csapatnál mostantól másképp megy tovább az élet - mondta Tóth István a klub társelnöke.

Hegyi Ádámnak, a csapat játékosának gyermekkora óta Ocskay Gábor volt a sportolói példaképe. A fiatal hokisnak a mostani volt az első profi szezonja, s most nyerte az első bajnoki címet.

"A magyar jégkorongnak ő volt a szimbóluma, nála jobb csapattársat elképzelni sem lehetett volna. Mindig teljes szívvel, lélekkel küzdött, s ha nyertünk, ő volt a legboldogabb, ha vesztettünk, a legszomorúbb. Őszinte, igaz ember, nagyon jó csapattárs volt" - fogalmazott a fiatal sportoló.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere hivatali munkáját megszakítva, fehér rózsával és mécsessel a kezében érkezett a Jégcsarnokhoz.
"Felfoghatatlan ami történt. Az, hogy szombaton este még az aranyérmet akasztottam Gabi nyakába, most pedig az emlékére gyújtom meg a mécsest" - mondta a városvezető.

Hozzátette: Ocskay Gábor minden, számára kedvező ajánlat ellenére is hűséges maradt Székesfehérvárhoz. Igazi sportoló volt, akinek óriási érdeme van abban, hogy az Alba Volán SC tizedszer lett magyar bajnok, s hogy a magyar válogatott bejutott az A csoportba.

"Halálával pótolhatatlan veszteség érte a sportéletet és Székesfehérvárt is, hiszen nagyon sokat tudott volna tenni a jégkorong sportért, a csapatért, a városért."
Mint mondta, a fiatal sportoló halála azért is nagyon megrendítő számára, mert kisgyermekkora óta ismerte, mivel a kislánya óvodástársa volt.

Székesfehérvár megrendülten gyászolja a 34. életévében elhunyt élsportolót. A városban mindenütt ez a téma, hiszen a két Ocskayt - idősebb Ocskay Gábort, a klub ügyvezetőjét és fiát - sokan ismerik, kedvelik és tisztelik a településen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását