2024. április 25. - Márk

Az ügyészség rászállt a képviselőkre?

Az ügyészség az elmúlt időszakban szándékosan átlépett egy határt, amit civilizált, demokratikus jogállamban nem tehet meg - jelentette ki Szabó Zoltán szocialista képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. március 25. szerda 14:55 - HírExtra
Az ügyészség - a nyilvánosságra hozott tények szerint - az utóbbi időben olyan alapon indított büntetőeljárást önkormányzati politikusok ellen, amelynek "civilizált, demokratikus jogállamban helye nincsen" - mondta Szabó Zoltán. Ugyanakkor hozzátette: az nem zárható ki, hogy az ügyészségnek olyan tények is a birtokában vannak, amelyeket eddig nem hozott nyilvánosságra.

Szabó Zoltán szerint azzal, amit a legfőbb ügyész helyettese a parlamentben hétfőn, az általa feltett kérdésre válaszolt, megerősítette, hogy "ezt a határt nem véletlenül lépték át, hanem tudatosan, szándékosan és előre megfontoltan".

Szabó Zoltán hétfőn az Országgyűlésben "Büntethető-e a képviselő a szavazataiért?" című azonnali kérdésében a fővárosi önkormányzati ingatlaneladások ügyében szólalt fel, emlékeztetve: az ügyészség eljárást folytat önkormányzatok ellen azon az alapon, hogy azok állítólag kárt okoztak a településnek.

A politikus a szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban felmerül az a kérdés: bizonyos-e, hogy kárt okoz egy önkormányzat a településnek, ha egy ingatlant a becsült piaci ár alatt ad el. Kérdés, az-e az önkormányzat feladata, hogy mindent a legmagasabb áron adjon-e el, vagy pedig az, hogy a polgárok érdekét szolgálja. Hozzátette: ha ez utóbbit olyan üzleti konstrukció keretében tudja megtenni, ami ugyan bevételkiesést okoz, ám a biztosított jobb minőségű cserelakásokkal növeli a polgárok komfortérzetét, akkor kérdéses, kárt okozott-e ezzel az önkormányzat.

Úgy fogalmazott: "Ha ettől a döntési jogától egy önkormányzatot megfosztunk azzal, hogy (...) kárt okoz, akkor ezzel az önkormányzatiságot tapossuk lábbal".
Szabó Zoltán szerint azonban a legrosszabb az, amilyen választ kapott a legfőbb ügyész helyettesétől.

A szocialista képviselő szavai szerint Belovics Ervin azt mondta, hogy a parlamenti képviselőket nem fogják börtönbe csukni, mert az Országgyűlés egy törvénnyel gondoskodott erről. Ugyanerről az önkormányzati képviselők esetében viszont nem gondoskodott, így őket egyes döntéseikért börtönbe lehet csukni.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese hétfőn az Országgyűlésben Szabó Zoltán kérdésére válaszolva elmondta: az országgyűlési képviselőket érintően büntetőjogi felelősségvonásra nem kerülhet sor, ennek oka pedig az, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ezt a problémakört egyértelműen rendezi. Az országgyűlési képviselők a leadott szavazatukért a bíróság, illetőleg más hatóság előtt nem vonhatóak felelősségre.

Az önkormányzati képviselők esetében azonban nincs ilyen jogszabály - tette hozzá. Az önkormányzati képviselő leadott szavazatáért felelősségre vonható, amelynek köre attól függ, hogy milyen kérdéskörben merül fel az esetleges jogellenesség - mondta. Ha a leadott szavazat felveti a jogellenességet, a tényállásszerűséget és a bűnösséget, akkor sor kerül a képviselő büntetőjogi felelősségre vonására - közölte Belovics Ervin hétfőn az Országgyűlésben.

Szabó Zoltán a válasz kapcsán a sajtótájékoztatón megjegyezte: minden képviselőnek, így az országgyűlési képviselőnek is felelősséget kell viselnie, nem csak jogokat gyakorolnia.

Mint mondta, a büntetőjogi felelősség nem terjedhet ki egy jogállamban a "rossz döntés jogának tagadására. Nem tagadható meg egy választott testülettől (...), hogy rossz döntést hozzon. Ha rossz döntést hozott, akkor ezért a felelősséget vállalnia kell, de nem a bíróság, hanem a választópolgárok előtt".

Hozzátette: ez nem vonatkozik olyan esetekre, ha a választott képviselő bűnös szándékkal hoz rossz döntést, vagy döntését bűnös körülmények között hozta.
Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati tisztújító kongresszusán azt mondta, az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el.

A beszédnek az MSZP honlapján olvasható szó szerinti leirata szerint a kormányfő azt is mondta, "úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket".

Gyurcsány Ferenc szombati kijelentését a legfőbb ügyész és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is visszautasította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását