2024. május 23. - Dezső

Lezajlott a választás

Békésen zajlott le vasárnap a macedón elnök- és helyhatósági választás, amely Brüsszel szerint próbaköve annak, hogy tovább haladhat-e a balkáni ország az EU-integráció útján.
2009. március 22. vasárnap 20:56 - HírExtra
 A választás nyugalma azért vált olyan megkülönböztetetten fontos szemponttá, mert a tavaly júniusi parlamenti választás alatt az ország albánok lakta területein súlyos fegyveres incidensek történtek, amelyek egy ember halálát, s kilenc sebesülését okozták.

Ezért figyelmeztetett a vasárnapi voksolás előtt Erwin Fouere, az EU szkopjei megbízottja arra, hogy ha hasonló történik, az hosszú évekkel késleltetni fogja Macedónia csatlakozását az EU-hoz.

A végül nyugodt voksoláson több mint háromszáz helyhatóság összetételéről kellett dönteniük a választóknak, illetve arról, hogy ki legyen a következő öt évre az ország államfője. A tisztségért hét jelölt indult, s az előzetes felmérések szerint kicsi az esélye annak, hogy bármelyikük megszerezte a leadott szavazatok több mint ötven százalékát, ami a győzelem feltétele.

Bár az első részeredmények csak órákkal a szavazóurnák este hét órai lezárása után válnak ismertté, megfigyelők nagyon valószínűnek tartják, hogy április 5-én második elnökválasztási fordulót tartanak. Ebben a most a legjobb eredményt elért két jelölt vesz részt.

Egyikük minden bizonnyal Gjorge Ivanov, a VMRE-DPMNE (Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Pártja) nevű kormánypárt jelöltje lesz. Ellenfele vagy Ljubomir Frckovski független jelölt, aki mögé felsorakozott a legnagyobb ellenzéki erő, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség, vagy Imer Selmani albán politikus, aki függetlenítette magát a két legnagyobb, hagyományosan egymással is ádáz harcot vívó albán párttól, s az egyetlen olyan személyiséggé vált, akit macedónok és albánok egyaránt hajlandóak elfogadni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását