2024. március 19. - József, Bánk

Meghalt a legkisebb

Oroszország legkisebb embere elhunyt: Konsztantyin Morozov mindössze 63 centiméteresre nőtt, testsúlya 24 kilogramm volt, s bár az orvosok születésétől fogva állították, hogy nem él sokáig, 73 éves korában érte a halál.
2009. március 21. szombat 13:56 - HírExtra
Oroszország legkisebb embere elhunyt: Konsztantyin Morozov mindössze 63 centiméteresre nőtt, testsúlya 24 kilogramm volt, s bár az orvosok születésétől fogva állították, hogy nem él sokáig, 73 éves korában érte a halál.

Veleszületett betegsége folytán főleg teste hosszú csontjai nem csontosodtak meg kellően és nem nőttek.

Az Uljanovszkij terület egyik falucskájában született paraszt családban. Hét testvére egészségesen jött a világra.

Kosztya maga tanult meg írni-olvasni, mert az iskolában nem fogadták be. Amikor 21 éves volt, saját elhatározásából elköltözött otthonról, s mivel más lehetőség nem volt, egy fogyatékos-házban telepedett le. Ott ismerkedett meg a 155 centiméteres termetű Ligyijával, aki később megkérte a kezét. Gyerekük nem született, mert attól tartottak, hogy örökölheti a betegséget. (Ma már az orvostudomány tudja, hogy a kór ugyan genetikai eredetű, de nem örökletes, hanem egy váratlanul fellépő mutáció idézi elő.)

Aktívan ténykedett a Komszomolban, s világ életében jól keresett: aranykezű mester volt. Maga szerkesztette a járműveket, amelyeken közlekedett, elektromos háztartási eszközöket, és főleg órákat javított, de még a ruháit is maga varrta, sőt, feleségének és anyósának is készített néhány holmit. Gitáron, szájharmonikán, balalajkán játszott, dalokat és csasztuskákat írt, sőt, jeleneteket is, amelyek előadásában maga is részt vett.
Ligyija 2000-ben hunyt el, s attól kezdve a kis ember még többet segített az otthon lakónak, mint addig.

Konsztantyin Morozov március 9-én hal meg, s a hírt szombaton közölte a Komszomolszkaja Pravda című lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását