2024. június 2. - Kármen, Anita

Államfőválasztás a Felvidéken is

Megkezdődött az államfőválasztás Szlovákiában. A választási helyiségek reggel héttől este tíz óráig tartanak nyitva.
2009. március 21. szombat 12:03 - HírExtra
A több mint négymillió szavazó hét jelölt közül választhat, de a helyi elemzők szerint csak kettőnek - Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának - van reális esélye a sikerre. Gasparovicot, a jelenlegi államfőt, a koalíció két legerősebb pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-sociálna demokracia) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja. Radicová a parlamenti ellenzék közös elnökjelöltje, így élvezi a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is. Az első választási forduló részeredményeit még szombat éjjel közzéteszik. A hivatalos végeredmény vasárnap délelőttre várható.

A további öt jelölt - Zuzana Martináková (Szabad Fórum), Frantisek Miklosko (Szlovákia Konzervatív Demokratái), Milan Melník (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom), Milan Sidor (Szlovákia Kommunista Pártja), Dagmar Bollová (független baloldali) - támogatottsága messze elmarad Gasparovicétól és Radicováétól.

A hatályos szabályok szerint szavazásra azon szlovákiai állampolgárok jogosultak, akik a választás napjáig betöltötték 18. életévüket, és az ország területén élnek. A köztársasági elnökválasztáson külföldön nem lehet szavazni.

A választás első fordulójában abból a jelöltből lesz elnök, aki megszerzi az összes bejegyzett választó több mint felének a szavazatát. Ha ilyen nincs, második fordulóra kerül sor, ahol a győzelemhez már csak egyszerű többséget kell szerezni.

Megfigyelők arra számítanak, hogy az első forduló nem hoz elnököt, így második fordulóra kerül sor, amely április 4-re van kiírva.

Exit poll felmérés ezúttal nem készül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását