2024. április 18. - Andrea, Ilma

Terror fenyegeti a kampányt

Az indiai választások a következő hónapban kerülnek megrendezésre. A legfrissebb hírszerzési értesülések szerint az április 16 és május 13-a közti időszakra az iszlám szélsőségesek is nagy erőkkel készülhetnek.
2009. március 20. péntek 13:29 - Tatai Gábor
A választások legnagyobb esélyeseit, egy hírszerzési gyanú szerint figyelmeztette a belügyi hivatal, hogy az elkövetkezendő hetekben tartózkodjanak a felesleges utazásoktól, ne szálljanak vonatra, ne vegyüljenek a tömegbe se a politikai gyűléseken, se máshol az utcán. Ha mindenképpen pódiumra kell állniuk, tartsanak legalább 180 méteres távolságot a színpad és a hallgatóság között.

Magas készültség

A választás menete
India alkotmányának értelmében a Lok Sabha (indiai parlament – a szerk.) tagjait normális körülmények között öt évente kell megválasztani. Az utolsó választások 2004 során zajlottak, a mostani mandátumok június 1-ével járnak le. Az általános választásokat az Indiai Választási Bizottság vezeti, a 2004-es 714 milliós szavazóképes polgárhoz képest, idén 43 millióval többre számítanak.
Az öt felvonásos választási procedúra idejére India csaknem kétmilliós biztonsági személyzetet mozgósít. A hírszerzés szerint az iszlám milicisták által leginkább fenyegetett célpont, a most hatalmon lévő Kongresszusi Párt vezetője, Sonia Gandhi és családja. A Hírszerzési Hivatal ugyanakkor fokozottan veszélyeztetettnek nevezi meg a legnagyobb ellenzi párt, a hindu nacionalista vezető, Lal Krishna Advani-t is.

Amikor a sajtó ezzel kapcsolatban Advani-nál érdeklődött, a párt azzal tagadta meg a válaszadást, hogy a belbiztonsággal kapcsolatos kérdések a kormány hatáskörébe tartoznak: „Azt várjuk a kormánytól, hogy a szükséges biztonsági intézkedéseknek kellő alapossággal néz utána, és szavatolja az összes vezető, jelölt vagy párt biztonságát”.

A terrorista is a médiából tájékozódik

A hírszerzési jelentés értelmében, a potenciális támadók, amellett hogy saját hírszerzéssel is rendelkeznek, úgynevezett ’média menedzsereket’ is alkalmaznak, hogy tájékozódjanak a választások pontos menetéről – olvasható az indiai rediffNEWS online hírportálon. A Lashkar-e-Tayiba csoport neve Mumbai óta csenghet ismerősen a világ számára, az ő médiafigyelőjük az Irfan volt.

Az Irfan munkáját képezte az aktuális indiai hírek feldolgozása, jegyzetelése, majd jelentése a csoport vezetői felé. A belpolitikai, üzleti, bűnügyi vagy épp a sport rovatokat vizslatva, az Ifran olyan adatokhoz jutott, mely lehetővé teszi a támadás optimális célpontjának, helyszínének és idejének a kiválasztását.

A nemzetbiztonság külön felhívja a figyelmet arra, hogy a választások ideje alatt fokozottabb aktivitás várható az Ifran-hoz hasonló médiafigyelők oldaláról, a terroristák percről-percre nyomon követhetik a kampányidőszak minden eseményét, a hatóságok nagymérvű önfegyelmet és felelősségteljes munkát várnak el az ország sajtósaitól.
Forrás: HírExtra / Yahoo! NEWS / rediff NEWS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását