2024. április 20. - Tivadar

Első a közbiztonság: kamerák kellenek!

A közbiztonság javítását célzó program által, a XI. kerületi önkormányzat 70 millió forintot különített el a térfigyelő hálózatra.
2009. március 19. csütörtök 19:30 - HírExtra
A polgármester kiemelte: míg tavaly négy bankfiókot, illetve postahivatalt raboltak ki a kerületben, az idén eddig már három támadás történt, a legutóbbi március 17-én.
Ezért azonnali intézkedésként a kerületi térfigyelő kamerák működését úgy változtatják meg, hogy azok a bankfiókok és -automaták környékét intenzívebben ellenőrizzék, illetve az új kamerák telepítésénél kiemelten kezelik majd ezeket a helyszíneket - tette hozzá Molnár Gyula két bankhivatal közelében, az utcán tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a jelenlegi kamerahálózat a kerületi pénzintézetek 50-60 százalékát fedi le, ezt akarják úgy átszervezni, hogy minden, bankfiók közelében lévő kamera látóterében benne legyen a pénzintézet is.

A polgármester elmondta, hogy a térfigyelő hálózat bővítésén és átszervezésén kívül a program része a közterület-felügyelet, a kerületőrség, a kerületi polgárőrség és rendőrkapitányság összehangolt munkája, főként a járőrözési útvonalak vonatkozásában. A program összesen 170 millió forintos ráfordítást foglal magában, s két éven belül szeretnék elérni a kitűzött eredményeket - fűzte hozzá.

"A bankok elleni támadások a kerületi lakosok pénzét veszélyeztetik, ezért gondoltuk úgy, hogy saját lépéseket is kell tennünk ez ügyben, függetlenül attól, hogy a rendőrség, illetve maguk a bankok miképp intézkednek" - hangsúlyozta Molnár Gyula.
Hozzátette: az önkormányzat körülbelül 120 új térfigyelő kamerára elegendő saját forrásához várják a bankok támogatását, ezért ő maga levélben fordult a kerületben bankfiókot fenntartó pénzintézetek vezetőihez.

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának elnöke elmondta: a sajtótájékoztató előtt az országos és a budapesti rendőr-főkapitánysággal egyeztetett, s a tárgyalásnak várhatóan egy bankok számára írt ajánlás lesz az eredménye. A dokumentum egyebek mellett a biztonsági őrök elhelyezésével, az időzáras eszközök és a videorendszerek használatával kapcsolatos tanácsokat fog tartalmazni - árulta el a szakember.

Közölte továbbá, hogy májusban bevezetnek egy kísérleti riasztási rendszert, amelynek működésbe lépésekor az Országos Rendőr-főkapitányság központjában azonnal megjelenik az érintett bankfiók összes, a rendőrség számára fontos adata, így például az alaprajza vagy a megközelítési útvonalai. A rendszer abban is különleges, hogy emberi beavatkozás nélkül és rendkívül gyorsan, 2-3 másodpercen belül képes riasztani - hangsúlyozta Jakab Péter.

Úgy vélte, mivel az az európai gyakorlat, hogy az állam helyett a bankok maguk gondoskodnak a védelmükről, a kerület programjának támogatásától az érintettek nem fognak elzárkózni. Jakab Péter közlése szerint a térfigyelő kamerák telepítéséhez egyébként a bankoknak nincs joguk, azt az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján csak a közterület-felügyelet teheti meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását