2024. május 2. - Zsigmond

Kína megpróbálja bemártani Tibetet?

A kínai rendőrség hivatalos lapja szerint a biztonsági erők a közelmúltban Tibet fővárosában, Lhászában megsemmisítettek egy robbanószerekkel teli bőröndöt és felszámolták a merényletkísérletet tervező csoportot.
2009. március 18. szerda 10:12 - HírExtra
A lap szerdai számában megjelent hír nem közli az eset pontos időpontját, csupán annyit ír, hogy "egy kora tavaszi napon" történt és hogy egy őrjárat a lhászai vasútállomáson figyelt fel egy elhagyott rózsaszínű bőröndre, amely tele volt TNT-vel. Ezt követően a biztonsági erők a hadsereg egységeivel együtt rajtaütöttek a "Tibet biztonságát fenyegető illegális szervezeten" - írta a lap. A tibeti autonóm tartományi kormány azonban cáfolta a hírt.

A kínai hatóságok megszigorították az elmúlt hónapokban az ellenőrzést a tibetiek lakta területeken, attól tartva, hogy a tibeti felkelés 50. évfordulója kapcsán a tavalyiakhoz hasonló zavargások törnek ki. Egyúttal ismét az éppen öt évtizede indiai száműzetésbe kényszerült dalai lámát és híveit vádolta Peking azzal, hogy erőszakos cselekményeket szítanak elszakadási törekvéseik jegyében.

A tibetiek buddhista spirituális vezetője elítélte az erőszakot és az emigráns csoportok úgy vélekedtek: Peking eltúlozza a zavargások fenyegetését, hogy ezzel igazolja a szigorú biztonsági intézkedéseket.

A tavalyi tüntetések leverésében emigráns források szerint több mint 200-an vesztették életüket, a kínai kormány azonban elutasította ezt az állítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását