2024. május 2. - Zsigmond

A rendőrség szabályosan járt el a nemzeti ünnepen

Megalapozatlanok a rendőrséget ért - a március 15-ei rendezvényeken történt intézkedésekkel kapcsolatos - vádak, a hatóság a hatályos jogszabályokat megtartva járt el - közölte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány kedden Budapesten.
2009. március 17. kedd 14:56 - HírExtra
A rendőrséget a Kossuth téri és a Bazilikánál történt intézkedések, valamint a túlzott rendőri jelenlét és a kordonozás miatt érték vádak - mondta sajtótájékoztatón.
Kijelentette: a rendezvények rendőri biztosítása nem volt túlzott, az határozott és szabályszerű volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője elmondta: a Kossuth téren a zászlófelvonás ideje alatt két embert állítottak elő mások gyülekezési szabadságának megsértése miatt. Másik két embert pedig azért igazoltattak, mert feltartottak egy transzparenst, ami - az intézkedő rendőrök szerint - több embert zavart a kilátásban. A két férfi azonban nem sértett jogszabályt, a rendőri intézkedés pedig jogszerű volt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrök nem értékelték megfelelően a helyzetet, hibáztak, de nem vonják őket felelősségre.

A Bazilikánál történtekről - ahol a tüntetőkkel, köztük Morvai Krisztinával, a Jobbik európai parlamenti listavezetőjével szemben is intézkedtek - Tóth Gábor azt mondta: azért használtak gázspray-t, mert a tüntetők megtámadták a rendőröket és ezt a saját videójuk is bizonyítja. Kiemelte, hogy a rendőri jelentések és a videófilm alapján elmondható: a hatóság semmilyen jogsértést nem követett el az intézkedés során.

A rendőrfőkapitány szerint ott, ahol 3180 rendőr dolgozik, előfordulhatnak egyedi hibák, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet hibázott. A rendőrség akkor hibázna, ha ezeket nem látná be és nem javítaná ki - közölte.

Összegzése szerint a rendőrség jól végezte a dolgát, mert sikerült megakadályoznia a nagyobb rendbontásokat, rongálásokat. Elmondása szerint azok az emberek okozzák a gondot, akik kritizálják a rendőrség fellépését.

"Én örülnék a legjobban, ha egyszer március 15-e előtti időszakban nem arra kellene készülnünk, hogy a békés ünneplésre vágyó embereket hogyan védjük meg, (...) hol kordonozunk és hol nem" - szögezte le.

Az ünnepi rendőri munkáról szólva Tóth Gábor azt mondta: három nap alatt 125 rendezvény volt, hetet tiltottak be, összesen 3180 rendőr dolgozott az utcákon. Előállítottak 37 embert, közülük hármat körözés miatt, tizenötöt szabálysértés, tizennyolcat pedig bűncselekmény elkövetése miatt. A 18 esetből 14-ben az ügyészség jár el. Az ügyészség szerint az intézkedések megalapozottak, az eljárást minden esetben folytatják - tette hozzá Tóth Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását