2024. április 27. - Zita

Be kellene tiltani az erőszakos számítógépes játékokat?

Bajorországban felmerült, hogy tilalommal sújtsák az erőszakos számítógépes játékokat a tizenhat halálos áldozatot követelő múlt heti winnendeni ámokfutás nyomán.
2009. március 16. hétfő 13:10 - HírExtra
Kedden megvitatjuk a kormányban a gyilkos játékok tilalmát, a fegyvertartás kérdését és mindenekelőtt azt, miként lehetne megelőzni az ilyen eseteket - nyilatkozta Horst Seehofer bajor kormányfő, a német keresztényszocialisták (CSU) elnöke a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak.

Tim Kretschmer 17 éves fiatalember tizenöt halálos áldozatot követelő fegyveres ámokfutást hajtott végre múlt szerdán a bajor városban, majd saját magával is végzett.
A német rendőrség a nyomozás során számos erőszakos játékot, videofilmet talált a fiatalember számítógépén. Megállapították, hogy Kretschmer a Far Cry 2 című belső nézetes lövöldözős játékkal töltötte az ámokfutását megelőző éjszakát - olvasható a GameSpot nevű online játékmagazin honlapján.

A rendőrségi sajtótájékoztatón röviden el is magyarázták, hogy miről szól a Far Cry 2: autót lehet lopni, és lőfegyvert használva gyilkolni is lehet benne. Ráadásul Tim Kretschmer ugyanolyan fegyverrel, egy Beretta 92-vel tüzelt 122 alkalommal, mely megtalálható az emlegetett játékban. Az ámokfutó a Far Cry 2 mellett a Counter-Strike és a TacticalOps című játékokkal is szívesen játszott.

Dave Grossman amerikai pszichológus professzor annak a véleményének adott hangot, hogy az eset kapcsán egyértelműek az erőszakos játékok hatásai, ugyanis az elkövetők utánozzák a bennük látott mozdulatokat és eseményeket. Ugyanakkor az Európai Tanács egyik tagja, Walter Hollstein nem értett egyet a játékokat fekete bárányként beállító megállításokkal, szerinte sok egyéb tényező is közrejátszik a gyilkos ámokfutások hátterében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását