2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem megrendelésre ölték meg Cozmát?

Semmi sem igaz abból, ami megjelent a médiában a veszprémi B. Tamással és testvéréről a Cozma-gyilkossággal összefüggésben - tájékoztatta Kardos Éva budapesti ügyvéd, a veszprémi testvérpár jogi képviselője hétfőn az MTI-t.
2009. március 9. hétfő 20:50 - HírExtra
Az ügyvédnő ezt különösen azzal összefüggésben mondta, hogy több hazai újság és hírportál a Gazeta Sporturilor román sportlap szombati különszámában megjelenteket vette át, mely lap szerinte hamis, valótlan állításokat közölt B. Tamással és testvérével kapcsolatban.

A román lap azt írta - tucatnyi szemtanúra hivatkozva -, hogy egy gazdag veszprémi vállalkozó hívta ki a lokálba egy hónappal ezelőtt azt a 25 fős bandát, amelynek tagjai megkéselték a román kézilabdást, Marian Cozmát. A lap tudni vél egy bizonyos Helgáról (a cikk szerint korábban Olaszországban töltött huzamosabb időt és anyja a rendőrségen dolgozik), aki sértő szavakat mondott Marian Cozmának.

A kézilabdás ezek után pofon vágta. Van, aki úgy tudja, hogy Cozmának régebben lehetett valamilyen kalandja Helgával, aki egy gazdag vállalkozó testvérének a barátnője. Állítólag ez az apró incidens indította el a lavinát. A vállalkozó testvére hívta volna telefonon a Székesfehérváron lévő "nehézfiúkat", a romákból álló banda tagjait.

Légből kapott, hazug állítások - közölte az ügyvédnő, hangsúlyozva: a testvérpár a Patrióta lokál felső szinten lévő koktélbár részében tartózkodott - nem az alagsori diszkóban -, s jóval előbb ott voltak már, mint a kézilabdások, vagy a sportolót később megtámadó mintegy 20-25 fős társaság tagjai. A testvérpárnak fogalma sem volt arról, hogy Marian Cozma és az a bizonyos társaság a Patriótában tartózkodik - mondta Kardos Éva, aki szerint a tragikus történésről is csak később értesültek.

Kijelentette: a veszprémi testvérpárral kapcsolatosan a sajtótól korrekt tájékoztatást várnak el, s a tragikus történésekbe az újságírók ártatlan embereket ne keverjenek bele. Mint mondta, a rendőröknek, az ügyészeknek nem az a feladatuk, hogy légből kapott állításokat cáfolgassanak meg, hanem a bűncselekmények, a bűnelkövetők felderítése.

Kardos Éva közölte: minden sajtóterméktől, ahol a hamis információ megjelent, sajtó-helyreigazítást kérnek, s amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor polgári peres úton fogják az igényüket érvényesíteni, illetve ekkor nem kerülhető el az sem, hogy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tegyenek.

A Patrióta bár egyik üzemeltetője - aki a neve elhallgatását kérte -, korábban az MTI-nek elmondta már részletesen, hogy mi zajlott le azon a tragikus február 8-ai hajnalon a Patrióta bárban, s szombaton ismét nyilatkozott az MTI-nek román újságban megjelentekkel kapcsolatban. Elmondta: Marian Cozma és a mintegy 4-5 kigyúrt, erős testalkatú férfi között február 8-án 2 óra 55 perckor kirobbant konfliktust megelőzően bizonyos T. Helgának Cozmával való összetűzéséről nem tud, illetve szerinte ilyen veszekedés nem is zajlott le azon az éjszakán a Patrióta bárban.

A bár üzemeltetője kijelentette: sem T. Helga nevű hölgyet, sem B. Tamás és B. Csaba nevezetű testvérpárt nem ismer, ám "attól persze még létezhetnek". Mint mondta: "nem ismerhetünk több száz vendéget".

A lokál üzemeltetője hangsúlyozta: a tragédiát közvetlenül megelőzően Marian Cozma a partnernőjével a mellékhelyiségből érkezett vissza, majd az ajtótól közvetlenül jobbra lévő bárpultnál rendelt egy italt. Mivel egy kedvenc száma kezdődött, így azonnal táncolni ment a partnerével. Négy-öt másodperc múlva pedig már megkezdődött a placcon a dulakodás. Ennek során Cozma elesett, majd rázuhant több összetört üvegpohárra.

Így sérülhetett meg az oldala - mondta az üzemeltető, megjegyezve, hogy a véres üvegszilánkokat később a helyszínelő rendőrök megtalálták. Cozmának így lett véres már lent a pólója, de ez még nem szúrástól származott - mondta az üzemeltető, aki szerint kint a bár előtt, a Virág Benedek utcában - ahol a szemtanúk szerint Cozma négy-öt férfival viaskodott - szúrták vesén és szíven a sportolót.

Mint mondta: a lenti diszkóbeli lökdösődéstől kezdve az utcaszinten történt szúrásig talán 50 másodperc telt el. Az üzemeltető azt is vélelmezi, hogy a támadóknak - akik azonnal szerteszét futottak - "fogalmuk sem volt", hogy egy élsportolót késeltek meg.

A lokál üzemeltetője elmondta még, hogy "ez a csapat" azt megelőzően a Patriótában még sosem járt. Akkor éjszaka a tragédiát megelőzően már egy órája ott voltak - emlékezete szerint 15-en érkeztek -, és "kulturáltan szórakoztak" a felső szinten lévő helyiségben. Legalább egy óra elteltével kezdtek "leszivárogni" néhányan az alagsori klubhelyiségbe, a diszkóba - emlékezett az üzemeltető.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a román újság értesüléseivel kapcsolatosan az MTI-nek azt mondta, hogy a főkapitányság a bűncselekmény okát illetően a sajtóban megjelent találgatásokra nem kíván reagálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását