2024. április 20. - Tivadar

Tiszta konyha, rendes ház - avagy a "nagy étterem átvilágítás"

"Minden tiszta, minden szép" - legalábbis a tábla szerint, amellyel Berlin Pankow nevű városnegyedének éttermeiben fogadhatják majd a betérőket.
2009. március 7. szombat 13:52 - HírExtra
A pankowi város tanács illetékesei megelégelték ugyanis, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli módon megszaporodtak a panaszok a vendéglők, illetve éttermek higiéniai állapotára, s elhatározták: az interneten pellengérezik ki azokat a vendéglátó ipari helyeket, ahol tartani lehet attól, hogy nem csak csirke és hal, hanem patkány is lakik a konyhában. Azaz a fekete listára felkerült az adott étterem neve és címe, továbbá az is, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az éhező milyen étvágyrontó körülményekre számíthat.

A hatóságok szerint az intézkedés célja a fogyasztók védelme. Elvégre jobb előzetesen tájékoztatni a vendégeket arról, hogy hol mire számíthatnak, s melyek azok az éttermek, ahová nyugodt lélekkel betérhetnek. Amelyek mindenekelőtt tiszták, amiből már nagy valószínűséggel következik, hogy más tekintetben is rendben mennek a dolgok. Ebből a szempontból pedig egyáltalán nem káros az, hogy az adott éttermek versenyelőnyt élveznek. S a városi tanács közölte azt is: a hatósági ellenőrzésen jól vizsgázott vendéglők még egy táblácskát is kaphatnak, azzal a felirattal, hogy "minden tiszta, minden szép".

Az elmúlt hónapok adatai - Pankowban mindenképp - a hatóságokat igazolták. Az éttermek több mint egyharmada ugyanis az ellenőrzés során nem felelt meg az alapvető higiéniai feltételeknek. Több esetben előfordult, hogy az ellenőrök egérbe, sőt patkányba ütköztek, a bogarak pedig már különösebben fel sem tűntek. A megromlott ételmaradékok, a rosszul működő hűtők pedig a rendszeres jellemzők közé tartoztak.
Mindennek ellenére a hatóságok csak rendkívüli esetben rendelhetik el az érintett éttermek bezárását. Ilyen esetben ugyanis az a szabály, hogy határidőt kapnak a súlyos higiéniai mulasztások - köztük a patkányok - kiküszöbölésére. Addig pedig nyugodtan fogadhatnak vendégeket, akiknek fogalmuk nincs, hogy mi szaladgál a konyhai "paraván" mögött.

Nem úgy, mint Dániában, amelyet most a pankowi hatóságok példaképként említenek. Dániában ugyanis az étterem falára - mégpedig jól látható helyre - ki kell függeszteni, hogy az adott vendéglő a legutóbbi ellenőrzésen milyen jegyet kapott. A különösen tiszta vendéglők pedig még egy széles mosolyú "smiley"-matricát is kiragaszthatnak.
Az intézkedés nagy vitát váltott ki. Egyes berlini negyedek érdeklődéssel, mások inkább felháborodással fogadták azt. A hírek szerint több étteremtulajdonos arcáról eltűnt a smiley-rendszer alapjául szolgáló mosoly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását