2024. július 13. - Jenő

Szekeres szerint bővül a NATO

Egy hónap múlva a NATO tagjává válik Horvátország és Albánia, Macedónia viszont a görögországi vétó miatt egyelőre a kapun kívül marad - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter Zágrábban, a délkelet-európai védelmi miniszterek informális találkozója utá
2009. március 6. péntek 15:14 - HírExtra
Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Albánia és Horvátország már tagként vegyen részt az áprilisi NATO-csúcson, mert a csatlakozás meghiúsulása komoly következményekkel járna mind Horvátországra, mind az egész nyugat-balkáni térségre, mind pedig a tagokra nézve. Reményét fejezte ki, hogy Macedónia névvitája gyorsan rendeződhet a görög féllel, és az ország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz.

A jövőt illetően bíztatónak nevezte, hogy Szerbia együttműködik a NATO-val, részt vesz a békepartnerségi programban. Hozzátette, hogy Bosznia-Hercegovina és Montenegró szervezeti tagságra törekszik. Szekeres kiemelte, hogy 2009-ben különös figyelmet fordítanak Montenegróra, hiszen az idei és a következő évben Magyarország tölti be a NATO-kontakt nagykövetségi megbízást Podgoricában.

Szekeres szerint ahhoz, hogy valamennyi balkáni ország az euroatlanti "család" tagjává válhasson, három alapkérdést kell szem előtt tartani: a múlt feldolgozását, a normák további közelítését a NATO és az EU szabályaihoz, valamint a térségbeli két- és többoldalú együttműködések kialakítását.

A nehézségek között említette, hogy a pénzügyi válság felerősítheti több országban a bezárkózás igényét, de - mint mondta - "nem hagyhatjuk, hogy a gazdasági problémák politikai, esetleg biztonságpolitikai problémákká váljanak".

Ezért és például a globális kihívásokra (terrorizmus, a szervezett bűnözés, a gazdasági migráció és az ökológiai katasztrófák) adott egységes válaszok miatt is szükséges a NATO és az Európai Unió bővítése - tette hozzá. Branko Vukelic horvát nemzetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyeztetésen megjelent valamennyi állam támogatja Horvátország NATO-csatlakozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását