2024. május 22. - Júlia, Rita

A Reformszövetség és a Fidesz tűz és víz?

A Fidesz programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután csütörtökön a Reformszövetséggel tárgyalt. Mint mondta,
2009. március 5. csütörtök 15:24 - HírExtra
A Fidesz elnöke a mintegy két és félórás találkozó után újságíróknak kifejtette: a szövetség elemzésében foglalt javaslatok arra tesznek kísérletet, hogy megjavítsák a válságba jutott gazdasági rendszert, ezt azonban ő maga ma már kevésnek tartja. Szerinte ugyanis a gazdasági rendszerről globálisan és nemzeti értelemben is éppen most mondta ki azt az ítéletet a történelem, hogy "rendszerhibás".

"Mi már más dimenzióban gondolkodunk, mint a válságkezelő anyagok, amelyeknek egyik mintapéldánya az a dokumentum, amelyet most a Reformszövetség bocsátott országos vitára. Tehát nem megjavítani kell a mostani gazdaságot, hanem újat kell építeni" - mondta Orbán Viktor, aki Navracsics Tibor frakcióvezetővel, Matolcsy György volt gazdasági miniszterrel és Szijjártó Péter szóvivővel együtt vett részt a megbeszélésen.
A Fidesz vezetője Nicolas Sarkozy francia elnököt idézte, aki azt mondta, hogy újjá kell építeni a francia kapitalizmust. Orbán Viktor szerint a magyar piacgazdaságot vagy a magyar kapitalizmust is újjá kell építeni, és a gazdaság mellett meg kell újítani a politikát, a társadalmi életet és államot is.

Az MTI kérdésére, hogy a Reformszövetség konkrét javaslatai mennyiben illeszkednek Fidesz programjába, illetve a gazdaság újjáépítéséről szóló programba, Orbán Viktor azt mondta: "Semennyiben. Egy másik dimenzióban mozog".

"Ez olyan mint a kétdimenziós, meg a háromdimenziós mozi" - tette hozzá. Ráadásul - folytatta - a megbeszélés során a elhangzott, hogy a Reformszövetség anyagát csak egyben lehet kezelni, szemezgetni nem lehet belőle, amint az egyik előterjesztő mondta: vagy így működik, vagy sehogy.

Orbán Viktor ugyanakkor kijelentette: "Nekem az a véleményem, hogy így nem működik, egy másik dimenzióban kell megfogalmazni egy következő magyar állam teendőit".
Szerinte a Reformszövetséggel ugyanakkor egyetértettek abban, hogy Magyarországnak nagyon komoly változtatásra van szüksége, és abban is, hogy a politikai bizalom helyreállítása nélkül a változásnak, a legkiválóbb program megvalósulásának sincs szemernyi esélye.

Elmondtuk, hogy semmilyen reményt fűzünk a mostani kormány működéséhez, mert alkalmatlannak tartjuk, hogy a válságot kezelje - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a politikai bizalmat helyreállítani új kormánnyal, új parlamenttel, az emberek szándékára épülő új választásokkal, és az abban kifejeződő közakarattal lehet.

Szerinte ugyanakkor most már nem csak a belső, hanem a külső bizalmat is helyre kell állítani, ha nem akarjuk, hogy Magyarország végleg egy "fajankó" ország szerepében tűnjön fel a világban.

Orbán Viktor megismételte először hétfőn ismertetett javaslatát, miszerint az új gazdasági rendszerben a pénzintézeteknek legalább az ötven százaléka magyarországi központtal kell, hogy rendelkezzen, annak érdekében, hogy válság idején ne külföldi, hanem magyar szempontokat érvényesítsenek.

Mint mondta, az új rendszerben így nem fordulhat elő az a mostani kiszolgáltatott helyzet, hogy piacképes termékekkel rendelkező magyar vállalkozások nem tudják megújítani éves forgóeszköz-hiteleiket, mert a leánybankok nem tudnak hitelezni, mégpedig azért, mert erre nem kapják meg az engedélyt a külföldön működő anyabanktól.

Arra a kérdésre, támogatják-e hogy az Országgyűlés napirendre vegye a Reformszövetség javaslatát, Orbán Viktor azt mondta: itt valami félreértés van, ő még olyat nem látott, hogy egy vagy két párt - nyilván azért, mert nincs programja - valaki más programját beterjeszti a parlament elé. "Képtelenség" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyenre példa, "műfaji tévedésről" lehet szó, mert a parlament és a politika nem így működik.

Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta: határozati javaslatokról van szó, amelyek a kormánynak szabnak feladatokat, de semmilyen jelentős hatásuk nincs a válságkezelésre. Mint mondta, október eleje óta eltelt elég idő, hogy a kormány válságkezelő lépéseket tegyen, nem azon fog múlni, hogy az SZDSZ és MDF határozati javaslatát milyen gyorsan tárgyalja meg az Országgyűlés.

Megjegyezte, hogy tudomása szerint kormány ellenzi a Reformszövetség javaslatait, így a valós végrehajtásra kevés az esély, másrészt az MSZP beterelné az ügyet a rendes bizottsági struktúrába, úgyhogy körülbelül hat hét múlva lehet ebből határozat. "Ha ennyi időnk van valóban, akkor játszhatunk demokráciát" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását