2024. május 5. - Györgyi

Nem lesz új Gyurcsány-kormány

Gyurcsány Ferenc nem tervez kormányátalakítást azon túl, hogy Göncz Kinga helyére új külügyminisztert jelöl. Erről a miniszterelnök az MTI-nek adott interjúban beszélt hétfőn.
2009. március 2. hétfő 21:00 - HírExtra
"Nem merül fel, nem gondolkodom rajta, nem várható" - összegezte az MTI kérdésére, hogy a kisebbségi kormány megalakulásának egyéves évfordulóján - amely lényegében egybeesik Göncz Kinga távozásával - lehet-e számítani miniszterek cseréjére vagy kormányátalakításra.

A miniszterelnök beszámolt arról: több jelölt is volt az MSZP EP-listájának vezetésére.

Mint mondta, Göncz Kinga első jelölése nem tőle származott, de izgalmasnak gondolta a felvetést. Véleménye szerint Magyarország számára hatalmas lehetőség, hogy a külügyminiszter az ő hátterével, elismertségével, elfogadottságával ambicionálja ezt a lehetőséget.

Hozzátette: természetesnek tartja, hogy Göncz Kingának az EP-választások előtt le kell mondania a külügyminiszteri posztról.

Gyurcsány Ferenc arra reagálva, hogy a Népszabadság szerint Faller Jenő, a külügyi tárca államtitkára lesz Göncz Kinga utódja, azt mondta: az újságok dolga, hogy találgassanak, neki meg az, hogy jelölje a minisztert. "Kicsi esélyét látom annak, hogy ezek a találgatások pontosak lesznek" - jelentette ki a kormányfő.

Kitért arra is, hogy nem jelent irányváltást a külpolitikában, hogy a tárcavezető és az államtitkár is távozik.

Magyarország számára kedvezően változott meg a külpolitika környezete az elmúlt hónapokban - emelte ki. Példaként említette az Egyesült Államok formálódó külpolitikát.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az elmúlt években többször került a belpolitikai viták kereszttüzébe, mert Oroszország felé is nyitott és kiegyensúlyozott külpolitikát folytat.

A Fidesz gondolhatta úgy, hogy ezekhez a belpolitikai támadásokhoz talál támogatást a Bush-adminisztrációban, az Obama-adminisztráció politikája azonban ebben jelentősen eltér az elődjéétől - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arra kérdésre, hogy hogyan állnak a február 16-i parlamenti beszédében ismertetett gazdaságélénkítő csomaghoz szükséges törvénymódosítási javaslatokkal, amelyekről akkor azt mondta, a kormány két héten belül elkezdi benyújtani azokat az Országgyűlésnek, azt válaszolta: a kabinet szerdán már tárgyalja az indítványok egy részét, melyek utána kerülhetnek a Ház elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását