2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Védeni kell a köztársaságot

Gyurcsány Ferenc szerint most jobban kell védeni a köztársaságot, mint az elmúlt húsz évben bármikor: úgy kell megerősítni a politikai közösséget, hogy közben gyűlölet nélkül verjék vissza az emberek a politikai közösség ellen irányuló támadásokat.
2009. január 30. péntek 18:23 - Hírextra
A Parlamentben az 1946. február 1-jén kikiáltott köztársaság 63. évfordulója alkalmából szervezett pénteki konferencián a kormányfő közölte: véleménye szerint a köztársaság tartós sikerének két feltétele van, az alkotmányos berendezkedés és a politikai közösség szabadságvágya. Az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy Magyarországon a politikai közösség a szétszakadás végső stádiumában van, és a jobboldal folyamatosan mélyíti a szakadékot.

A demokráciában egy biztos dolog van, hogy aki hatalomra kerül, előbb-utóbb el is veszíti azt - mondta a miniszterelnök, aki úgy látja, a jobboldal jelentős része nem tud túljutni a 2002-es vereségen.

A kormányfő szavai szerint a jobboldal lassan zárt közösséggé szervezett világa próbálja kirekeszteni a másikat a nemzeti közösségből, és ennek is köszönhető, hogy mára már nincsenek felemelő és üdvözítő közös politikai ünnepeink.

Mint mondta, a baloldal sem hibátlan, ők is rontottak el dolgokat, konkrétan ő maga is, de soha egyetlenegy pillanatra sem gondolta azt, hogy hadat kell üzenni politikai riválisának. Emlékeztetett arra, hogy nem ők változtatták a politikai versenyt politikai háborúvá.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a demokrácia próbája nem a győzni tudás, hanem hogy valaki el tudja-e viselni emelt fővel, ha vereséget szenved. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz vezetője hét éve nem tudja elfogadni, hogy nem ő a miniszterelnök, és most már a parlamentben sem hajlandó elmondani a véleményét az ország dolgairól.

A kormányfő szerint érteni kell, hogy a konzervativizmus is - hagyományaival és jelenével - éltető forrása a demokráciának.

Demokratának lenni annyit is jelent, hogy nem gyűlölni, a gyűlöletre pedig nem gyűlölettel válaszolni - parafrazeálta Bibó István, híres, a félelemről szóló mondatát a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc szerint ha visszanézünk a harmadik köztársaság húsz éves történetére, sírni nincs okunk, de örömre sem.

A kormányfő időtállónak tartja a rendszerváltozáskor létrejött alkotmányos keretet. Úgy látja, nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a mai napig nem lehetett feloldani azt az ellentétet, hogy az ország akarta ugyan a rendszerváltást és a szabadságot, de az emberek arra is számítottak: mindez automatikusan magával hozza a nyugati életszínvonalat is.

Ez az ellentmondás feszíti két évtizede Magyarországot - hangoztatta. Hozzátette: az igazi baj az, hogy a harmadik magyar köztársaság vezetőinek - köztük neki is - felelőssége van benne, hogy a magyar politikai elit megpróbálta elhitetni az emberekkel: ezek nem illúziók. Szerinte a politikusok erre rájátszottak, nem csökkentették az űrt az alkotmányos keret és a vágyak közt, hanem sok esetben politikai tőkét kovácsoltak belőle.

Gyurcsány Ferenc közölte: mostanáig százezrek és milliók képtelenek feloldani a lelkükben azt az ellentmondást, hogy a nyugatos demokrácia miért nem hozott magával nyugati jólétet, és nem tudják elfogadni, hogy ehhez a saját teljesítményükön keresztül is vezet az út.

A miniszterelnök problémának tartja azt is, hogy az állami intézményekről - sokszor joggal - nagyon rossz véleményük van az embereknek. Úgy látja, a politika is rászolgált arra, hogy róluk is ennyire lesújtóan gondolkodnak az emberek.

Kiemelte: a szabadságszerető politikai közösség védelme nélkül az alkotmányos rend nem tartható fent, "mert a szabadság végső forrása maga nép."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását