2024. május 17. - Paszkál

Kína elszabadul

A kínai mobiltelefon-használók várhatóan 18 milliárd SMS-t küldenek jókívánságokkal a hétfőn kezdődött egyhetes holdújévi ünnep során. Az üzenetekben egyre többen az angolt és a kínait keverve Happy "Niu" Year, azaz a boldog bivaly évét kívánják.
2009. január 26. hétfő 20:20 - Hírextra
A kínai niu jelentése bivaly, tehén, ökör, a szó kiejtése viszont az angol new szóéval azonos, így az angol nyelv "hibrid", Kínában beszélt változatában az úgynevezett chinglish-ben is divatos lett.

Az ázsiai országban megközelítőleg 640 millióan használnak mobiltelefont, a hálózati lefedettség országos szinten 48,5 százalék.

Az év legnagyobb ünnepe a világ népességének egynegyede számára a kínai újév, amely kínaiul csuncsie (chunji), vagyis "tavaszünnep". Kínában, és a világ különböző pontjain található kínai kolóniákban ilyenkor napokra megáll az élet. A boltok bezárnak, az építkezések leállnak és a napilapok is ritkábban vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A tavaszünnep időpontja a keresztény világban megszokott húsvéthoz hasonlóan évről évre változik. Általában az európai naptár szerinti február 4-hez legközelebb eső újhold napján van, azaz január 21. és február 21. közé esik.

Az idei holdújév január 26-ra esett, az ehhez kapcsolódó ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban általában egy hétre rövidül. Az ilyenkor kiadott munkaszüneti napok száma is változó, az idén január 26-tól február 1-ig tart az ünnep, a diákoknak a téli szünettel egybekötve iskolánként és térségenként változóan néhány nappal tovább tart.

A tavaszünnep a tavasz és az új év kezdetének ünnepe, a családok tagjai ilyenkor találkoznak, megajándékozzák és jókívánságokkal halmozzák el egymást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását