2024. május 7. - Gizella

Indul a cselgáncs "spórolós idénye"

Szombaton a férfiaknak Tbilisziben, a nőknek pedig Szófiában rajtol el a több szempontból is új rendszerű cselgáncs Világkupa-sorozat, utóbbi állomáson a magyarok is tatamira lépnek.
2009. január 22. csütörtök 10:17 - Hírextra
A nemzetközi szövetség (IJF) drasztikus változásokat vezetett be az idei évtől. Egyfelől módosultak a szabályok: a legnagyobb viadalokon eltörölték a vigaszágat - a többin is már csak nyolc dzsúdós szerepelhet a bronzéremig tartó küzdelmekben -, megszűnt a legkisebb értékelt akcióért járó koka, öt helyett három percig tart a hosszabbítás, az edzők pedig többé nem ülhetnek le tanítványaik mérkőzésén a szőnyeghez.

Másfelől a Vk-rendszer is jelentősen átalakult, ugyanis a Vk-erőpróbák - például a februári Hungária Kupa - mellett idén pénzdíjas Grand Prix-ket (100 ezer dollár összdíjazással), Grand Slameket (150 ezer dollár) és a januári szezonzáró World Masterst (200 ezer dollár) is beiktattak a programba. Az új olimpiai kvalifikációs világranglistán megszerzett pontok idén április 30-ig 25 százalékban, onnantól 2010. május 1-ig 50, a következő évben 75, majd az ötkarikás selejtező 2012-es végéig 100 százalékban számítanak majd a végelszámolásnál. Az aranyérem Világkupa-viadalon 100 pontot, Eb-n 180-at, GP-n 200-at, GS-en 300-at, Mastersen 400-at, vb-n 500-at, olimpián pedig 600-at ér.

A férfi válogatott kihagyja az idénynyitó tbiliszi tornát, és Grúziába majd csak az áprilisi Európa-bajnokságra repül. A távolmaradás mögött részben anyagi okok állnak, amint azt Nagysolymosi Sándor szakágvezető kifejtette az MTI-nek:

"Spórolnunk kell az idén, elvégre a szövetség versenyenként már csak egy edző költségeit állja, a többiek legfeljebb klubjaik támogatásával utazhatnak, jómagam például a Hungária Kupán kívül csak Varsóban leszek jelen. Ehhez képest a tavalyi olimpiai kvalifikációban minden dzsúdós saját edzővel járta a versenyeket, de azok más idők voltak. Az Eb-keretbe amúgy egy érem és egy ötödik hely lesz a belépő, utána majd a világranglista alapján zajlik a válogatás."

A női válogatott ugyanakkor teljes létszámban részt vesz a bulgáriai nyitányon, a pekingi olimpikon Csernoviczki Éva, Baczkó Bernadett és Mészáros Anett mellé az eddig jobbára csak korosztályukban vitézkedő Maros Barbara, Karakas Hedvig, Gáspár Eszter és Joó Abigél került fel. A nemzeti együttest irányító Csernoviczki Csaba ugyancsak az agyagi nehézségeket taglalta:

"Nincs pénz, miközben be kellene építeni a fiatalokat a csapatba, azaz küldeni kellene őket a felnőtt világversenyekre. És ne feledjük, hogy talán közülük kerülnek majd ki a londoni hősök. Az első szűrő az áprilisi Eb lesz, utána a világranglista alapján súlyozunk, hogy kit mennyire érdemes menedzselni. Sajnálom, hogy az új szabályok értelmében ennyire ledegradálódik az edzők szerepe, de azért próbáljuk az összes érintett kollégát eljuttatni a fontosabb eseményekre."

A dzsúdós Világkupa-sorozat idei menetrendje:


január 24-25.: Világkupa-verseny, férfiak: Tbiliszi, nők: Szófia
február 7-8.: Grand Slam, férfiak-nők: Párizs
február 14-15.: Vk-verseny, férfiak: Budapest (HUNGÁRIA KUPA), nők: Bécs
február 21-22.: Grand Prix, férfiak-nők: Hamburg
február 28-március 1.: Vk-verseny, férfiak: Varsó, nők: Prága
április 23-26.: Európa-bajnokság, Tbiliszi
május 9-10.: Grand Prix, férfiak-nők: Tunisz
május 16-17.: Vk-verseny, férfiak: Ulánbátor
május 23-24.: Grand Slam, férfiak-nők: Moszkva
június 6-7.: Vk-verseny, férfiak: Bukarest, nők: Madrid
június 13-14.: Vk-verseny, férfiak: Róma, nők: Vantaa
június 27-28.: Grand Prix, férfiak-nők: Las Vegas
július 4-5.: Grand Slam, férfiak-nők: Rio de Janeiro
augusztus 26-30.: világbajnokság, Rotterdam
szeptember 19-20.: Vk-verseny, férfiak: Birmingham, nők: Tallinn
október 10-11.: Vk-verseny, férfiak: Baku, nők: Minszk
november 7-8.: Grand Prix, férfiak-nők: Peking
november 28-29.: Grand Prix, férfiak-nők: Abu Dzabi
december 12-13.: Grand Slam, férfiak-nők: Tokió
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását